Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 19 apr 2024

Glaspartilösning

Stora härliga glaspartier ut mot trädgården eller terrassen är mycket omtyckt. Känslan av att binda ihop ute och inne förstärks ytterligare om glaspartiet dessutom är öppningsbart. För dig som funderar på att installera ett större glasparti är det en god idé att tänka efter noggrant vilken dörrlösning som passar dig och ditt hus bäst.

INBYGGT OCH NEDSÄNKT

– De tre vanligaste typerna är en klassisk skjutdörr, en vikdörr eller ett skjutparti med panoramadesign. En klassisk skjutdörr kan öppnas från höger, vänster eller från mitten med två pardörrar som möts. Två val som gör en skjutdörr extra snygg är att välja en modell med inbyggda ramar i vägg och golv. Och att göra trösklarna nedsänkta för en barriärfri övergång, säger Niklas Svensson, på Altanglas i Bromölla som levererar skräddarsydda glaspartier.

Ett skjutparti med panoramadesign fungerar på samma sätt som en klassisk skjutdörr, men är exklusivare med elegantare design.

– Vi tillverkar våra glas- och dörrlösningar med moduler från tyska Schüco. Fördelen med deras panoramaskjutpartier är de slimmade aluminiumprofilerna, med ramar som döljs i väggar och golv. De stora glasytorna ger en fantastisk rymd, och inget som hindrar sikten. Dörrarna kan även fås som hörnlösning, så att du kan öppna upp en hel gavel om du vill.

UPPHÄV GRÄNSEN MELLAN INNE OCH UTE

Med en vikdörr kan du öppna upp en hel vägg genom att vika den åt sidan och helt upphäva gränsen mellan inne och ute.

– När vikdörren är helt öppnad så blir dess partier samlade i ett litet paket på in- eller utsidan av fasaden. Men det är smart att integrera en gångdörr i vikväggar. För då slipper man öppna vikväggen för varje gång man bara ska passera in eller ut, tipsar Niklas.

Många husägare önskar måttbeställda och skräddarsydda lösningar med millimeterpassning, vilket NA Altaglas är specialiserade på.

– Ett råd till dig som bygger nytt: Planera glaspartilösningen redan i ritningsstadiet så att den kommer med i bygglovsansökan. Vi tipsar gärna om alla möjligheter, i våra showroom i Bromölla och Malmö.

Annons