Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Juridik 30 mar 2022

Ge med hjärtat – men skriv gåvobrev

 Är det verkligen nödvändigt att skriva juridiska dokument vid gåvor? Det beror på situationen men när det kommer till pengar och bostäder är det otvetydigt så att gåvobrevet har en viktig roll. Jonathan Grahndin, jurist och ägare till Juridik Online, berättar vad som gäller.

Ett gåvobrev är ett dokument som förklarar att en gåva har överlämnats. Det kan handla om pengar, bostäder eller andra värdefulla saker, exempelvis en egendom du vill ha kvar inom familjen. Med ett gåvobrev kan du försäkra dig om att den som tar emot gåvan har rätt till denna, även efter en arvstvist eller skilsmässa. Gåvobrev är helt enkelt viktigt för att undvika eventuella, framtida konflikter, säger Jonathan Grahndin.

Gåvobrev vid pengagåvor

För att gåvobrevet ska vara giltigt måste det finnas en tydlig beskrivning av gåvan, framförallt vid gåvobrev pengar, men också med andra gåvor. I tillägg behöver underskrift av alla berörda parter behöver finnas med.

För att allt ska gå rätt till bör man alltid använda sig av en jurist. Vi får många frågor just om gåvobrev och har färdiga mallar för detta. Vi hjälper också till med juridisk rådgivning, berättar Jonathan Grahndin.

Det är extra viktigt med korrekta juridiska dokument när det handlar om en gåva som pengar. För att undvika framtida konflikter rekommenderar Jonathan Grahndin alltid att utfärda ett gåvobrev.

En pengaöverföring antas vara ett lån, men ett gåvobrev kan bevisa att det rör sig om en gåva och inget annat. Det är en enorm trygghet om det skulle uppstå framtida frågetecken. Det kan också vara skattemässigt fördelaktigt eftersom vi inte har gåvoskatt i Sverige, menar Jonathan Grahndin. 

Fastigheter kräver gåvobrev

När det gäller fastigheter måste det enligt lag alltid finnas ett gåvobrev, och detta har samma funktion som ett köpekontrakt. Möjlighet finns att skydda mottagaren för framtida anspråk – vid till exempel skilsmässa eller separation – genom att skriva in särskilda villkor.

Om mottagaren av fastigheten ska kunna sälja vidare fastigheten, eller om någon ska ha förtur att köpa fastigheten,behöver detta finnas med. Ett annat exempel är att dokumentera om givaren ska få nyttja fastigheten, berättar Jonathan Grahndin.

Det finns juridiska krav för att gåvan ska vara giltig. Själva gåvobrevet är en sak, men också vem som är gåvogivare och vem som ska få fastigheten. I det juridiska dokumentet måste det anges hur stor andel av fastigheten som överlåts. Vidarebehövs vittnen för att få lagfart på fastigheten.

Denna process kallas för överlåtelseförklaring. När det gäller gåva av bostadsrätt ser det lite annorlunda ut och är något enklare. Men dokumentet måste vara skriftligt och specificera vilken bostadsrätt det handlar om. Både givaren och mottagaren måste skriva under, säger Jonathan Grahndin.

Upprätta gåvobrev online
För den som önskar juridisk rådgivning i samband med gåvobrev kan det kännas komplicerat att veta hur man ska gå tillväga och vilken jurist som kan hjälpa till.

Det slipper du med Juridik Online! Vi är en digital juristbyrå som drivs av att hjälpa människor med familjerätt utan att det kostar skjortan. Samtidigt får du också en trygg och flexibel partner, tillgänglig utanför kontorstid. Vårt arbete kvalitetssäkras med digital signering via BankID och Kivra. Att upprätta gåvobrev online ska vara enkelt, avslutar Jonathan Grahndin.

Skribent: Eva Rydinger

Annons