Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Ekonomi | Livsstil 31 okt 2022

Gåvor gav ambulans för sårade i Ukraina

Att folks bidrag till nödställda verkligen gör skillnad, kan krigsskadade och sjukhuspersonal i Ukraina intyga. Nyligen nåddes det attackerade landet av den femtonde fullastade transporten från Hoppets Stjärna, den svenska hjälporganisationen. Särskilt imponerande är att de lyckades överlämna en fullt utrustad och efterlängtad ambulans till det hårt beprövade sjukhuset i staden Berdytjiv. Villanytt ber Lennart Eriksson i organisationen berätta mer.

Mitt i det ryska anfallskriget stod sjukhuset i staden Berdytjiv utan en fungerande ambulans. Att inte kunna få in de sårade var en fruktansvärd situation för både de skadade och sjukhuspersonalen. Lennart instämmer.

– Ja verkligen. Vi hade tidigt i krigsskedet fått i gång svenska hjälpinsamlingar och transporter, tillsammans med samarbetande organisationer i Ukraina och grannländer. Det fick sjukhuschefen och Borgmästaren i staden att skriva ett brev till Hoppets Stjärna. Mycket ödmjuka, men allvarstyngda, frågade de om det fanns någon möjlighet att få fram en ambulans. Vi förstod situationen, och insåg att vi hade upparbetade kontakter och nätverk som kanske kunde förverkliga det.

När alla krafter sattes in så lyckades de ropa in ett ambulansfordon, utan utrustning, på auktion. Därefter tillfrågades teknikföretag, leverantörer och fordonsverkstäder om de kunde bidra med sina specialprodukter och tekniska kompetenser. De generösa företagen ställde upp och avancerad utrustning installerades, medan fordonet servades upp för dess kommande utmaningar.

– Och alla textade instruktioner, reglage, skyltar och etiketter översattes från svenska, berättar Lennart.

 Rörande glädje vid överlämnandet

Snart kunde en konvoj, med bland annat ambulansen och en fullpackad 25-meters långtradare, gasa ned till Ukraina. Ambulansen kördes av sjukskötarna Fredrik Nilsson och Thommy Carlsson, som även skulle lära de ukrainska kollegorna allt om den toppmoderna ambulansutrustningen. Långtradaren kördes av Andreas Edvinsson, en volontär med en nyckelroll i de många transporterna.
– Sjukhusets överläkare kunde inte sluta le, säger Andreas. Först såg han ambulansen, och sen att den var fullpackad med sjukvårdsutrustning, och sen att det medföljde extra uppsättningar med nya däck. Hans glädje blev enorm, mitt i eländet.

 Viktigt vårda förtroendet

Som givare vill man vara övertygad om att så mycket som möjligt av varje krona går till projekten, utan att silas genom en kostsam administration. Därför känns det trovärdigt när Villanytt noterar den enkla byggnaden ute på den norrländska landsbygden, där organisationen jobbar. Målet är att verksamheten ska vara komprimerad i Sverige och desto större i biståndsländerna. Lennart förklarar:

– Att förverkliga maximal nytta för givarnas pengar handlar inte om stora kontor och personalstyrka, utan om kunskaper, drivkrafter, erfarenhet och kontaktnät, nationellt och internationellt. Och, för att få förtroendet så berättar vi om och redovisar projekten, glädjen, räddningen och hjälpen som alla givare medverkar till. Dessutom känner folk trygghet i att vårt insamlingskonto inleds med siffrorna 90, vilket betyder att vi är kvalitetskontrollerade av Svensk Insamlingskontroll.

Annons