Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Badrum/VVS | Byggnation | Snickare 13 feb 2023

Gamla handfat ger nytt liv till badrummet

Att återbruka badrumsinredning som handfat, toaletter och badkar är inte bara klimatsmart, det ger hemmet atmosfär också. För att få tips kring återbruk i badrum gjorde vi som många husägare och kontaktade finsnickaren och byggnadsvårdaren Johan Loftén.

”Helt nya badrum är tråkiga och själlösa. Det finns ingen genuin känsla och patina.” Det menar Johan Loftén som driver Lofténs finsnickeri som värnar återbruk och miljö.

– Byggbranschen har stor klimatpåverkan. Att kunna återanvända inredning är det bästa ochdet är billigare också. Det är inte dyrare att installera ett gammalt handfat, toalett eller badkar. Sedan är det också så att det man köper i dag kan vara av lite sämre kvalitet.

Old style men funktionen viktig

På Johan Lofténs instagramkonto kan hans följare inspireras att tänka nytt om gammalt. Men är det bara gamla handfat som är populära?

– Gjutjärnsbadkar är också populärt. Och toaletter, gärna gamla från Ifö.Om man vill kan man byta ut den klassiska knoppen mot en bakelitknopp eller liknande för att uttrycka sin egen stil ännu tydligare, tipsar Johan.

De mest eftertraktade handfaten som anses ha den rätta känslan är de som kommer från femtio- och sextiotalet. För villaägare som gillar återbruk gör det inget om det finns ett märke på handfatet. Men det får inte finnas några sprickor.

– Att handfatet är rejält använt är bara fint. Men när det kommer till funktion ärhusägare mera  Därför är det bra att kolla upp att det finns reservdelar till toaletten till exempel. Och kranar kan vara svårt, där kan man behöva söka sig till England som är lite mer konservativa och håller kvar vid det gamla.

 Badrumskommod i gammal stil

Till Lofténs kan husägare komma med sitt eget vintage-handfat för att få en kommod snickrad och monterad i badrummet. Eller bygger Johan inredningen på plats. Men även om handfatet är retro vill man inte tumma på att det ska vara praktiskt.

– Många vill ha mjukstängande gångjärn på luckor och lådor för att få en så bra funktion som möjligt. Komfortabla termostatblandare är också ett önskemål. Folk drar helt enkelt rimliga gränser för när gammal charm riskerar att bli obekvämt, avslutar Johan Loftén.

Annons