Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Kök 11 apr 2024

Fyra starka stilar för ditt nya kök

Är du på gång att skaffa nytt kök och funderar över hur du vill ha det? Här berättar Nicklas Hägg hos danska köksleverantören HTH om fyra starka stilar just nu: Handtagsfritt, nordiskt och minimalistiskt kök samt New Yorker-köket. Vilken av dem gillar du bäst?

Nej, du behöver givetvis inte slaviskt följa en särskild stil eller under underordna dig ett fast koncept när du skapar ditt eget nya drömkök – men det är ju alltid trevlig med lite inspiration, eller hur?

Handtagsfritt och minimalistiskt

Först ut: Det handtagsfria köket.

– Med handtagsfritt menas ett kök med integrerade handtag i lådor och luckor: Rena och släta ytor och en strömlinjeformad frontpanel. Vill du mjuka upp det ”cleana”, så kombinera med öppna hyllor, som skapar en mysig och personlig atmosfär, säger Nicklas Hägg.

Så kallad Soft-push-teknik i kökslådorna passar utmärkt ihop med handtagsfritt: Med ett litet tryck glider lådorna ut ljudlöst. Ett annat alternativ är ha handtagsspår infrästa i luckorna eller greppspår i skåpet.

Handtagsfritt låter sig förstås också väl kombineras med minimalistisk stil.

– Släta ytor som utstrålar lugn och enkelhet är kännetecknande för den klassiska danska design som vi på HTH står för, och som passar väldigt bra in många svenska hem. Med minimalistisk design i grunden kan du ta ut svängarna mer med färg och personliga inredningsdetaljer.

Norden eller New York

Enkla linjer, lugna färger och naturmaterial kännetecknar den nordiska stilen.

– Ek i ljus färg är ett naturligt val, men tänk på att du inte behöver gå all-in på trä i ditt nordiska kök. Testa att blanda material: Släta, lackade ytor med mer organiska av trä och sten, kontrastera de ljusa färgerna med mörka detaljer, till exempel en bordsskiva, en hylla eller armatur, säger Nicklas.

New Yorker-stilen, slutligen, är lika med industriell stil: Råa material som betong, järn, stål och kakelplattor.

– Tänk på att blanda matta, blanka och grova ytor för att göra det mer levande. Luckor och lådor i koksgrått eller svart laminat eller svart ekfanér passar här, liksom en bänkskiva i rostfritt stål eller grå corestone. Nakna glödlampor, öppet hyllsystem med metallram och synliga köksredskap är detaljer som förstärker känslan.

HTH har ett brett utbud av helhetslösningar för nya kök och badrum med tillverkning på danska Jylland.

– Vi levererar som kunden vill ha det: Vi kan vara med hela vägen från första idé och göra allt arbete, men vi kan också leverera platta paket färdiga för egen montering. 50 procent av vårt sortiment är Svanen-märkt idag, om ett par år ska det vara 100.

Text: Tobias Christoffersson

 

Annons