Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

Fyra rätt när du målar din träfasad

Är det dags att måla om huset? Var det ett slag sedan förra gången? Här är fyra rätt du ska göra när du målar träfasad, med facktips från Per Blomgren på Färgvaruhuset: Rätt tid, rätt färg, förarbete och rätt verktyg.

Rätt tid – ha tålamod efter regn

Rätt tid att måla utomhus är när det är torrt men inte för soligt väder och mellan 10 och 25 grader varmt.

– Att inte måla när det regnar är rätt självklart, men du ska också ha tålamod innan du sätter igång att måla efter ett regn. Det är viktigt att träfasaden verkligen hinner torka upp. Har det regnat i flera dagar bör du inte måla den första dagen efter även om vädret är fint. På samma sätt ska du undvika att måla för tidigt eller för sent på dagen, då daggen kan ge oönskat fuktpåslag, säger Per Blomgren på fargvaruhuset.se, som har Sveriges bredaste färg- och tapetsortiment på nätet.

Du ska även undvika direkt solsken när du målar. En träfasad kan bli upp emot 70 grader varm i stark sol, vilket gör att färgen torkar alltför snabbt. Måla i skugga, det är bäst.

Rätt färg – fortsätt med samma

Akrylatfärger, som är vattenbaserade oljefärger utan lösningsmedel, är idag den vanligaste färgtypen för att måla träfasader utomhus. Alkydfärger med lösningsmedel i, vanligare förr, finns fortfarande liksom hybrider mellan de två olika typerna. Därtill klassiker som Falu rödfärg och linoljefärg som kan vara helt rätt för äldre hus, eller lasyrfärg som lägger på en kulör men håller träets ådring synlig.

– Tumregeln när du väljer färg till ommålning är att fortsätta med den färgtyp som använts tidigare. Är du osäker: ta med en liten bit av fasaden till en färgfackhandlare och fråga eller be butiken om en fasadbesiktning.

Om du ska byta kulör på ditt hus: Tänk på att du kan behöva byggnadslov för det! Kolla vad som gäller i din kommun.

Rätt förarbete – slarva inte med grunden

Det kan inte sägas nog många gånger: att applicera själva färgen är bara den sista delen i arbetet med att måla eller måla om din fasad. Förarbetet är SÅ viktigt, och vi har en tendens att slarva med det. Tvätta, skrapa, grundolja och grundmåla är förarbetets fyra faser. Du behöver inte alltid göra alla.

– När du målar om ska du börja med att tvätta fasaden. Vi rekommenderar att undvika högtryckstvätt och att använda särskilt fasadtvättmedel för ommålning. Medlet mattar ytan och gör att den nya färgen vidhäftar bra. Använd inte vanlig såpa eller diskmedel, då blir vidhäftningen tvärtom sämre och målningen svårare. Efter tvätten skrapar du bort flagnad färg och slipar kanterna jämna. Grundolja impregnerar träytor mot fukt och är särskilt viktigt till ändträ och skarvar.

Nytt, omålat trä ska du sedan måla med grundfärg. Först därefter är det dags för den ”riktiga” färgen, och då är det alltid två strykningar som gäller.

Rätt verktyg ­– undvik det billigaste

Här har Per Blomgren ett kort och koncist råd:

– Undvik det billigaste, satsa på kvalitet. Det gör verkligen skillnad. En bra pensel till exempel suger upp mer färg när du doppar den. Det innebär att du kan måla en större yta för varje penseldopp och spara tid. Idag kan du köpa allt du behöver via internet. Stort urval och smidig hemleverans är två fördelar.

Annons