Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Mat & Dryck 14 jun 2022

Fritös eller airfryer? Krispigast eller smidigast?

I takt med att moderna fritöser och airfryers blir kompaktare och smidigare, så utvecklas även nya recept och matlagningsvanor med krispiga rätter. Men vilken av de två tillagningsmetoderna och apparaterna ska man välja? Villanytt synar här skillnaderna, fördelarna, nackdelarna, möjligheterna och köpråden i ditt val mellan en fritös och en airfryer.

 

Vi ber Klara Svensson, som skriver om matlagning och köksredskap på mittikoket.se, förklara skillnaderna:

-En fritös har ett tråg som man fyller med frityrolja. Till enheten hör även korg som man placerar sina råvaror i, och när frityroljan har kommit upp i rätt temperatur så sänker man helt enkelt ner korgen med godsakerna, ned i oljan.

Kokningen i oljan ger råvaran den krispiga känslan som karaktäriserar all friterad mat, och fettet ger dessutom en smakförstäkning. Men vad är då en airfryer?

– En airfryer jobbar med en helt annan metod, men slutresultatet liknar ändå friterad mat. Tekniken är som i en varmluftsugn, där den varma luften cirkulerar runt maten. Men, jämfört med en varmluftsugn så cirkulerar luften i en airfryer mycket snabbare, och med större mängd koncentrerad värme, förklarar Klara.

Den heta luftrörelsen gör att maten blir krispig utanpå, och får med ett mjukt och mört inre. Klara beskriver tillagningen som ett mellanting, mellan en varmluftsugn och en fritös.

 

Konkreta skillnader mellan airfryer och oljefritös

En fördel med en airfryer är att man slipper hantera het olja. I de fall som en airfryer använder olja så är det små och riskfria mängder, och tillagningen sker tryggt inkapslat i apparaten. Man slipper då även efterhanteringen av den använda oljan, som naturligtvis inte ska hällas ut i avloppet.

-Men fritösen ger faktiskt godare smak och krispigare konsistens. Och om det styr valet så bör man välja en fritös som har medföljande lock och överhettningsskydd, för säkerhets skull, beskriver Klara.

Fördelarna och nackdelarna med att välja en fritös summerar hon så här:

-Fritösen ger godare smak och mer krispighet, och maskinen tar oftast mindre plats än airfryern. Nackdelen är att oljefritering kan vara otrygg och mindre hälsosam i längden. Dessutom kan omhändertagandet av oljan efteråt, kännas jobbigt.

Det som talar för och emot en airfryer blir därmed: Smidigare användning och hälsosammare mat, i synnerhet om man vill äta krispigt ofta. Många älskar den knapriga ytan som airfryern ger maten, även om den inte blir som klassiskt friterad, men det kanske inte är målet heller.

 

Svårt men möjligt att fritera utan maskiner

Det går visserligen att fritera i en vanlig kastrull på spisen, men det är mer komplicerat. Bland annat krävs att man reglerar oljans värme till 160–180 grader, med hjälp av en termometer och lämpligen steglöst värmereglage på spisen. Om oljan skvätter kan man få allvarliga brännskador, men risken kan minimeras om man använder en kastrull med höga kanter. Om oljan blir för het så kan den börja brinna, och därför bör man alltid ha en tätslutande lock till hands, så att man kan kräva elden.

 

Text: Tom Swales

Bild: Tim Samuel / Yan Krukov (Pexels)

Annons