Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Arkitektur | Byggnation 16 apr 2023

Friheten att anpassa önskad husmodell är guld värd

Många som söker prefabricerade hus ägnar evigheter åt att scrolla igenom alla huskataloger i hopp om att hitta en färdigritad husmodell som uppfyller alla önskemål. Men den chansen är liten, så tänk i stället tvärtom. Välj den tillverkare som erbjuder dig mest personlig anpassning av modellerna, utan extra ritkostnader. Vi ber Marie Henriksen på Dala Trähus, kända för sin stora flexibilitet, att ge exempel på möjliga anpassningar.

De husmodeller som erbjuds i en prefabricerande hustillverkares katalog ska inte betraktas som färdiga produkter, utan snarare som inspirerande idéer. Men, flexibiliteten och kostnaden för ändringar är olika hos tillverkarna. Marie Henriksen ger exempel:

– Att vi kan prefabricera ovanligt långa väggblock innebär att man slipper skarvar, upp till en viss längd. Något som kunderna verkligen uppskattar, eftersom skarvar kan bli begräsande och sänka utseendet. Andra friheter är exempelvis köket, som är hjärtat i de flesta hem. Vårt samarbete med Ballingslöv gör att kunderna får sitta med deras köksarkitekt, som ritar upp köket efter önskemål och behov.

Marie nämner massor av möjliga förändringar av husmodellerna, som deras arkitekt hjälper till med. Villanytt blir därför något häpna över att ritarbetet för att få fram varje kundunikt hus inte kostar extra. Det är annars en tilläggskostnad som kan stressa husbeställarna hos vissa tillverkare.

Samspel med utemiljön

Varje tomt har sina unika värden i utemiljön, som huset helst ska kunna anpassas efter. Marie berättar:

-Vår konstruktion medger stor frihet i placeringen av fönstren, så husägaren kan njuta av en värdefull utsikt, få in bra dagsljus och ha god uppsikt i önskad riktning. Beställaren kan även påverka dörrplaceringar, så att in- och utgång från trädgården eller uppfarten blir harmonisk.

Tomten kan även omfattas av begränsningar i kommunens detaljplan. Det kan betyda att en viss hushöjd eller en viss husplacering inte tillåts på tomten.

-Ja, då behövs god anpassningsbarhet, och det löser alltid vår arkitekt.

Den enkla vägen

Maries råd är att välja den husmodell som ligger närmast visionen.

-Därifrån kan anpassningen ta vid. Exempelvis takmaterial, stående eller liggande panel, färg, taklutning och planlösning. Till och med ryggåstak med full höjd inomhus går att välja. Träfasad kan även fås med extremt lite underhållskrav. Då väljer man Linaxbehandlat trä som omfattas av femtio års garanti.

Man kan fråga sig varför husbeställare med många önskemål, inte låter en arkitektbyrå rita ett specialhus? Svaret är att det blir både billigare och snabbare om man utgår från en färdig modell, och bygger det via prefabricering.

Text: Tom Swales

Annons