Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Textil 29 mar 2022

Frida Kahlo inspirerar och hyllas i nya hemtextilier

Den mexikanska konstnären Frida Kahlo har med sina ikoniska självporträtt blivit symboler för kvinnlig styrka. Nu lanseras en ny Frida-inspirerad textilkollektion av anrika Ekelunds väveri. Villanytt tar en titt på serien av nya svenskvävda plädar, handdukar och kuddfodral och vi upplever att den ligger helt rätt i tiden.

Kollektionen har utgått från det mest kända av Frida Kahlos självporträtt, och Ekelunds designers har skapat nya textilmönster av olika karaktäristiska komponenter. I vissa vävda mönster möter man det mytomspunna ansiktet, medan andra vävar låter hennes rosmåleri få blomma ut. Vi noterar tre olika färggrenar där en har jordnära toner, en annan har livligare färger och den tredje är mer kontrastrik och grafisk.

– Jag tror att kollektionens ljusare och vit-beiga textilier kommer passa jättesnyggt i moderna och minimalistiska inredningar. De färgrikare mönstren blir helt ljuvliga i lantligt romantiska, rustika och allmogeinspirerande miljöer och hem. De mörkare väverna har lite mer kaxiga attityder. Jag anar att de kommer att bli populära hos yngre som inreder sina hem, men kanske även hos den rockigare målgruppen, säger Lina Bäckström på Ekelunds.

Gemensamma värderingar

Väveriets egenutvecklade pixelvävning har också nyttjats väl i kollektionen, där det ger Frida Kahlos ansikte ett karaktäristiskt ”ekelundskt” uttryck. Att kvinnliga förmågor och styrkor har haft stor betydelse i väveriets långa historia, ger en extra dimension till både Kahlos symbolvärde och kollektionen.

-Ja, redan 1692 hade Ekelund den kvinnliga vd:n Marta Ingemarsdotter, långt innan kvinnlig rösträtt ens var tänkbart. Och nu har designchefen Margareta Nyström, med dottern Caroline, ansvarat för utformningen av Frida Kahlo-kollektionen, berättar Lina.

Sjysta material

Till Villanytts glädje, och många medvetna läsares intresse, noterar vi att väveriet använt GOTS-certifierade garner även till denna kollektion. En märkning som garanterar oss att många sociala och miljömässiga krav är uppfyllda – från råvaruodlingen, via beredningen och slutligen vävningen. Materialet i plädarna, barnfiltarna och kuddfodralen är 100% ekologisk bomull, och i vissa kökshanddukar har man även 45% ekologiskt linne för att höja uppsugningsförmågan och motståndskraften mot bakterier.

Text: Tom Swales

Annons