Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Homestyling | Inredning 28 sep 2022

Friare ljusinredning med nya trådlösa lampor

Villanytt tittar här på en ny serie innovativa lampor som öppnar möjlighet för friare inredning. Några av de uppmärksammade egenskaperna är: Reglerbar styrka via mobilapp, trådlös placering på valfria ställen, alltid fria att flytta och en elegant klotformad design. Vi ber Freddie Boston, på Studio Carnon som utvecklat och designat serien ”SC”, förklara konceptet.

Designmässigt har SC-lamporna en exklusiv look, och den klotformade designen ger både vintage-vibbar och futuristiska intryck. På sajten studiocarnon.se noterar vi att de finns i färgerna mässing och silver. Men, det som imponerar på Villanytt mest är hur länge de lyser på en laddning.

-Ja, hundra timmars full ljusstyrka, eller fem hundra timmar på dimmad styrka likt ett värmeljus, är unikt. Först nu kan konsumenter och inredningsintresserade ljussätta hemmet på ett fritt sätt. Man kan nu placera en effektfull belysning mitt på det uppdukade festbordet, eller placera flera lampor på olika platser i rummet som mysbelysning. Man behöver inte längre dra, fästa och gömma sladdarna eller bestämma var lampan ska stå permanent, berättar Freddie Boston.

Om man har flera lampor så är de individuellt ställbara i önskad styrka, antingen via appen eller via reglaget på lampan. I dämpad styrka ger de ett varmare sken, vilket bidrar till stämningen.

Mysljus i femhundra timmar

Visst har det funnits flera uppladdningsbara inredningslampor förut, men lystiden har ofta varit för kort. I vissa fall har uppladdningen också varit klumpig, som att man varit tvungen att ta ur batterierna och placera dem i en laddare. Freddie visar hur smidigt den nya SC-serien laddas:

– Lampan placeras i laddaren, som via en magnetkontakt laddar de integrerade batterierna på fem timmar. Under laddningen kan lampan användas och lysa, som vanligt.

Om man använder lamporna mellan sex och åtta timmar varje kväll, med normalt varierad styrka, så behöver man sällan ladda oftare än var fjärde vecka, enligt Freddie.

– Man tänker inte alls på laddningen. Att inte behöva stressa med täta laddningar, eller störas av urladdade lampor, gör den privata kvalitetstiden harmonisk.

Smidigare än levande ljus

Traditionellt så har friplacerad belysning bara varit möjlig med levande stearinljus och oljelampor. Men det har inneburit brandrisker, ständig bevakning efter utbrunna ljus och alltid fritt luftrum ovanför elden. Freddie instämmer:

-Visst. Men med de här lamporna kan man ljussätta varje bord i en restaurang, på receptionsdiskar, matbufféer, piedestaler, i fönster och till och med hyllor som har plan ovanför. Att då kunna ställa alla på passande styrka, sätta på och stänga av dem på avstånd, underlättar så mycket. Dessutom så kan vi nu sluta med de vanliga miljöförstörande värmeljusen. De är ju engångsprodukter av miljöfarliga material som aluminium, och stearin från problematiska industrier med animalisk olja eller palmolja.

Text: Tom Swales

Annons