Kvalitetsprodukter Kvalitetsprodukter
Fri frakt Fri frakt
Snabba leveranser Snabba leveranser
Ekonomi | Husleverantörer 15 dec 2020

Från OS-glädje till husglädje

Slalomstjärnan Frida Hansdotter är verkligen en engagerad husköpare. Just nu förverkligas hennes nya drömhus, intill skidanläggningen Idre Himmelfäll, och hon har följt processen med stort intresse. Villanytt samtalar med Frida om valet av husmodellen Harmoni, och om kreativa möten med arkitekterna hos tillverkaren Bra Hus.

OS-guldmedaljören Frida Hansdotter går i väntans tider, i dubbel bemärkelse. Medan hon och sambon, Richard Jansson, väntar deras första barn så förverkligas samtidigt det nya huset i Idre. Frida älskar att fixa med villan i Fagersta, deras fasta punkt, och hon har med samma intresse medverkat i utformningen av vinterhuset.

– Efter mycket letande på olika hustillverkares hemsidor, så blev vi nyfikna på just den här husmodellen. Att det sen gavs möjlighet att sitta med tillverkarens arkitekter, för att skissa fram våra egna anpassningar, var otroligt värdefullt för oss. De smarta lösningarna hade vi aldrig fixat själva. Så, jag vill verkligen råda alla som ska beställa ett nytt hus att ta hjälp av proffs, för att få det utformat efter ens egna behov. Inte bara för ändringar, utan även för alla val man ställs inför, menar Frida.

Hon har till och med besökt produktionsanläggningen i Furudal, Dalarna, och sett hur delarna till hennes blivande hus skapas av timret från trakten.

Husets namn väckte känslor

Frida berättar att husmodellens namn, också hade viss betydelse:

-På skidläger i Schweiz åkte jag ofta med liftgondolen uppför berget. Där uppifrån såg jag alltid ett underbart hus med namnskylten ”Harmoni”. Det blev lite av ett drömhus för mig. Så visst kändes det lite extra när husmodellen som vi nu föll för, visade sig ha samma namn. Det klassiska utseendet, de stora fönsterpartierna och en inre takhöjd ända upp till nocken tilltalade mig också starkt.

Från tomten där bygget nu pågår kan man se både de svenska fjällen och det norska bergsmassivet Rendalssölen, med toppen 1 755 meter över havet. Sett inifrån kommer solen gå upp på den vänstra sidan och ner på den högra.

-Jag har drömt om ett hus vid fjällen ända sedan barndomen, då vår familj åkte till skidorterna med husvagnen. Det var ju aldrig läge att bygga något under elitkarriären, eftersom jag då reste cirka 200 dagar om året. Men, när Himmelfjäll satsade och uppförde den nya skidanläggningen, så påbörjade vi ett samarbete och snart kände jag att här vill jag bygga vårt vinterhus.

Insikter under husresan

Villanytt frågar Frida Hansdotter vilka råd hon kan bjuda andra husdrömmare på, utifrån sin egen aktuella husresa?

– Även om man har en idealbild av vad man vill ha, så får man ständigt ny värdefull kunskap, och då ska man våga ompröva sina uppfattningar. Att vi hade en smidig och givande dialog med Bra Hus var avgörande, så välj leverantör och entreprenör som kommunikationen känns bra med. Var beredda på att ställas inför fler frågor än ni troligen föreställt er. Allt från valet av uppvärmningssystem till var eluttagen ska sitta.

Text: Tom Swales

Annons