Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Snickare 29 mar 2024

Från ”hönshus” till drömhus

På Sjöö i Karlshamns skärgård har Jonas Åkeson och Pia Karlsland Åkeson byggt ett enastående sommarhus. Tillsammans med byggmästaren Lars Bergenvass hos Snickar’n i Asarum AB berättar de om hur en mångårig husdröm till slut blev verklighet.

Efter att ha letat sommarställe i Blekinge skärgård i över femton år hittade Pia och Jonas 2005 äntligen vad de sökte: Ett litet, enkelt rödmålat fritidshus utan vatten och el, byggt 1939. Allmänt känt som ”hönshuset” på grund av sina små fönster mot havet. Enkelt, ja rentav primitivt – men på en fantastisk plats: Sjöö i arkipelagen utanför Karlshamn, naturskönt med vid havsutsikt.

– Vi kände tidigt att vi ville bygga nytt. Jag började skissa på ett modernt, lågt och långt hus som skulle följa strandlinjen och smälta in i öns ömtåliga miljö. Men de första tio åren hade vi helt enkelt inte råd, berättar Jonas.

Att lära känna platsen

2016 var det dags. Tillsammans med Lars Gustafsson på White Arkitekter i Malmö utvecklade de alla skisser de gjort och alla tankar och önskemål om sitt nya hus som vuxit fram under tio år på ön.

– Vi vill säga till alla som funderar på att bygga nytt, särskilt på en naturtomt: Ta god tid på dig. Gå varsamt fram, var mån om att bevara och lyfta fram karakteristisk växtlighet. Tänk efter och känn in platsen! Vad vill du helst kunna uppleva inifrån huset och från dina uteplatser? Hur förändras ljuset under dagen, hur blåser det och var? Nu är det förstås inte så vanligt att du kan göra det under tio år som vi, men den tiden var mycket värdefull för oss.

Maximera den fria utsikten

Resultatet, Villa Sjöö, är ett enastående hus, byggt på samma plats som det tidigare ”hönshuset”. En trettio meter lång, svävande huskropp i ett plan, byggd i 135 graders vinkel för att maximera den fria utsikten över hällarna och havet från den udde i norr på vilken huset står. I vinkelns mitt finns en överbyggd stor altan, vardagsrum och matrum/kök, strax bredvid hall med dubbla toalettrum, badrum och bastu. På ömse sidor om mitten två sovrum, alla med full utsikt över havet och egen utgång till det överbyggda terrassdäck som sträcker sig längs husets långsidor och samtidigt ger skydd mot solen under heta sommardagar.

– Öppen planlösning och glaspartier från golv till tak längs hela fasaden mot var några av grundtankarna med huset: Fria siktlinjer i alla riktningar, säger Jonas.

Uppdraget som totalentreprenör gick till Lars Bergenvass som driver byggföretaget Snickar’n i Asarum AB.

– Att bygga ute på en ö är alltid speciellt, inte minst ett så här omfattande projekt. Det är ovanligt att en privat kund har en så klar vision in i minsta detalj som Pia och Jonas haft för Villa Sjöö; det har varit både inspirerande och utmanande att vara med och förverkliga den, säger Lars.

Bygget startade sommaren 2019 och våren 2020 stod huset klart. Det nominerades samma år till Karlshamns kommuns stadsbyggnadspris.

Text: Tobias Christoffersson

Foto: Jonas Åkeson

Annons