Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Golv/Mattor | Inredning 14 dec 2021

Från hållbara skogar till hållbara golv

Känslan att gå på ett trägolv med breda, långa plank är speciell. Men är det verkligen hållbart att ta ner hundraåriga träd för att vi ska ha det fint i våra hus? Villanytt frågade och fick svar av Fredrik Andersson och Sandra Carlson som driver företaget Kullaberg Flooring. Och så får vi veta vad ett evighetsträd är.

Den största aspekten på hållbarhet är enligt oss att plankan lever länge tack vare att produkten kan hålla i över hundra år. Sandra fortsätter:

– Den långa livslängden innebär att vi binder koldioxid om det får finnas kvar som golv. Det äldsta trädet vi använt var runt 200 år, berättar Sandra.

– Sverige tillhör de som har världens mest välskötta skog och vi använder endast svenska träd från väl utvalda platser. Den senaste platsen vi hämtade träd var från svenska statens ekskog på Visingsö, säger Fredrik.

Evighetsträd till nästa generation

– Ek behöver ljus och viss avverkning behövs för att föryngra och släppa fram ljus till nästa generations plantor. Det är viktigt för oss att avsätta till evighetsträd, säger Fredrik.

Långa plank ett hantverk

Fredrik och Sandra är nära hela kedjan – från skog till golv – och håller därför nere antalet golvprojekt för att hinna med. Planken är upp till tolv meter långa och kan jämföras med de flesta andra golv på marknaden som är drygt två meter och klassas som långt. Företaget fick bygga ut sågen så att de kunde få plats med de långa planken, skogsindustrin och flödena är annars anpassade till korta plank.

– De långa planken är speciella att hantera och därför har vi behövt anpassa hela produktionskedjan. Bara hur de ska lyftas och transporteras är extremt komplicerat och vår tillverkning är därför mer ett hantverk än en massproducerad produkt.

Lite spill – en mer hållbar produkt

Trä rör sig i breddriktningen över året och väldigt lite i längdriktningen. Genom att krysslimma tre skikt trä mot varandra låser man trädets rörelse – precis som i gamla möbler – och ger därmed ett stabilare golv. Detta kallas för treskiktslimmat och Fredrik tror att de är ensamma i världen om detta när det kommer till tolv meter långa trägolv.

– Vi har mycket lite spill. Vi kan tillverka olika bredder och även kilformade likt trädets form. Det är också en viktig miljöaspekt då trädet utnyttjas på ett bättre sätt. Och det lilla spill vi får över används för uppvärmning av lokaler och virkestorken, avslutar Fredrik.

Text: Eva Rydinger

Annons