Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Kultur | Livsstil 2 sep 2022

Från färgexplosioner till sobra stålsiluetter

Söker du stilrena skulpturer för att smycka inredningen eller utemiljön? Kanske en kraftfull färgklick på väggen, som ger den minimalistiska interiören mer personlighet? Villanytt möter konstnär Johan Bloom, som jobbar med både laserskurna plåtskulpturer och koloristiska målningar.

Många av Johan Blooms unika verk tillkommer på beställning, ofta för en specifik miljö, men vi hittar också en kollektion färdiga verk. Vid en första anblick ser man inte att plåtskulpturernas sobra elegans och de färgrika målningarna har samma upphovsman. Men, i båda upptäcker man snart Johans karaktäristiska siluettfigurer som påminner om hällristningar, grottmålningar eller forntida avbildningar.

-Jag har levt växelvis i Sverige och i Sydafrika, och noterade tidigt att liknande figurer förekom i båda kulturernas ursprung. Det finns uppenbarligen något djupt mänskligt och intuitivt i uttrycket. Sen har jag utvecklat figurerna i min egen stil, både som huvudmotiv i skulpturerna och som inslag i mina abstrakta landskapsmålningar.

Låter ljuset medverka

I de laserskurna plåtsiluetterna upplever man både figuren som skurits ut, och figuren som bildas av hålet. Den positiva figuren speglas effektfullt mot den negativa, och båda framträder tydligt oavsett varifrån ljuset faller. Därmed gör sig de mindre formaten lika bra mot väggar, som mot fönster och motljus. Och många köpare njuter av de större plåtskulpturerna i utemiljöer, både privata och publika.

– Ibland när plåtreliefer beställts för placering mot en utomhusvägg, så har jag lackat baksidan i en annan kulör än framsidan. Om man då monterar den på lite distans från väggen, så kan ljuset reflekteras mot väggen, och återspeglas av väggskulpturens färgade baksida. Effekten blir då att väggen bakom verket får ett omgivande skimmer av kulören.

Johan nämner flera exempel på hur platsen och rummet kan användas vid beställningar.

Vördnad för naturen

Målningarna i serien ”Landscape of Awe”, utgör starka färgklickar, i synnerhet när de hängs i modernt sparsmakade inredningar. Originalmålningarna ger troligen den största upplevelsen men väljer man de tryckta reproduktionerna, ur upplagor om max tio signerade exemplar, så ger de nog så starka intryck till lägre kostnad.

– Just nu planerar jag en jättestor skulptur, som ska göras av skräpmaterial från havet. Jag har jobbat med det tidigare. Syftet är att sätta ljus på den marina nedskräpningen som människor orsakar, av både brist på respekt och försiktighet. Skulpturen ska visas på flera svenska orter och event, med anknytning till havet, avslutar Johan.

Text: Tom Swales

Annons