Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Golv/Mattor | Inredning 8 maj 2017

Framtidens golvvärme är här

– Jag hade väl egentligen tänkt gå i pension men jag ser det som min förgrymmade skyldighet att att ge ut det här systemet, det sparar så mycket energi gentemot nuvarande system.

Lennarth Palmquist har hållit på med golvvärme i över 20 år. Eftersom han anser att nuvarande system inte är tillräckligt bra har han hela tiden sökt ett annat, mer energibesparande system. Lösningen heter Heat Spreader och tas fram av hans eget företag XY Climate.

– Med andra golvvärmesystem gjuter man 45-50 mm ovanför vattenrören för att få någorlunda jämn temperatur, med Heat Spreader blir det 10 mm. Grafitmattan som jag använder lägger man så nära värmekällan som möjligt, vilket gör att man får ut cirka 30 procent mer energi från vattenrören.

Till ett kök på 20 kvm och traditionellt system behövs 85 tjugokilossäckar för gjutning, medan det bara går åt 8 säckar med XY Climatetekniken.

– Man ska alltid ha ett värmesystem som är så nära ytan som möjligt och bra isolerat, det är grundförutsättningarna.

Grafitmattan används normalt i elektroniksystem som finns i laptops och platt-tv. Det är det materialet som ligger i golvet nu. Mattan från XY Climate går att använda till både vattenburet och elektriskt golvvärmesystem.

– Det nya värmegolvet ger 70 procent bättre spridning över hela golvet jämfört med traditionella system. Temperaturen blir jämnare och mer täckande till skillnad från de varma och kalla punkter som normalt uppstår. Heat Spreader är dessutom billigare att installera. Cirka 6 500 kronor närmare bestämt, för det 20 kvm stora köket. Och driftkostnaden blir alltså betydligt billigare.

Det nya materialet fick Lennarth vetskap om redan för 14 år sedan och han kunde inte släppa tanken på att använda det till golv. Efter produktutveckling och tester blev det i höstas verklighet, med tillverkning i egenutvecklad produktionsanläggning i Tranemo. På Elfackmässan i Göteborg i maj kommer han visa upp Heat Spreader för den som vill se tekniken mer i detalj.

Text: Maria Felldin

Foto: Xyclimate

Annons