Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Hälsa | Livsstil 29 nov 2022

Frågorna du ska ställa till din tandläkare

På samma sätt som det är bra att vara en medveten konsument när du handlar i livsmedelsaffären är det viktigt att vara en medveten patient när du går till tandläkaren. Ann-Marie Lidmark på Tandhälsoförbundet tipsar om fyra frågar du ska ställa till din tandläkare.

Tandhälsoförbundet är en medlemsorganisation som verkar för att ta tillvara tandvårdspatienters intressen och påverka utvecklingen inom tandvården. Förbundet arbetar bland annat för en giftfri och metallfri tandvård, att patienters rättigheter stärks och att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.

– Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Varje år drabbas patienter av olika sjukdomssymptom beroende på överkänslighet mot ämnen som finns i tandfyllningar eller implantat, och av infektioner i tandkött, rotfyllda tänder och käkben. Det är inte vanligt, men de som drabbas kan få allvarliga besvär, berättar Ann-Marie Lidmark på Tandhälsoförbundet.

Därför verkar Tandhälsoförbundet för att få bort eller minska användningen av de ämnen som visat sig kunna ge besvär och upplysa om alternativen.

– Vi vill uppmana dig som tandvårdspatient att bli mer medveten. Ställ frågor till din tandläkare! Be att få veta vilka ämnen som finns i de material som används och fråga om möjliga behandlingsalternativ.

Här tipsar Ann-Marie om några av de frågor du bör ställa till din tandläkare inför olika behandlingar.

1) Behöver det lilla hålet lagas?

– Idag vet vi att tänder till viss del kan läka av sig själva, och att det kan vara bra att avvakta lite med lagning om hålet är litet. Du kan faktiskt göra en hel det själv för att stärka tändernas läkningsförmåga. Kosten är viktigast och det gäller att den innehåller tillräckliga mängder

av mineraler som kalcium, fosfater och magnesium samt de fettlösliga vitaminerna D och K2. Vi brukar tipsa om att dricka en mugg buljong varje dag för att stimulera tänderna till självläkning.

2) Vilka ämnen finns i fyllningen?
– Fråga vilket lagningsmaterial tandläkaren använder sig av, och be att få se innehållsförteckningen. Idag görs de flesta lagningar av komposit, det vill säga plastmaterial, men hur mycket och vilka kemikalier lagningarna innehåller varierar. Bisfenol A till exempel som kan verka hormonstörande är inte ovanligt, och vem vill ha det i sin mun?

3) Har ni metallfria implantat?

– Titan är den vanligaste metallen i tandimplantat, men det finns metallfria alternativ med keramiskt material. Vi tycker generellt att man ska undvika metaller så mycket det går, även i kronor, broar och bryggor. Det är särskilt viktigt att undvika att ha fler olika metaller i munnen, då det kan orsaka galvaniska strömmar och ge ”batterismak” i munnen.

4) Måste jag rotfylla?

– Svaret på den frågan är inte sällan ”nej”! Rotfyllningar är riskabla, även om tandläkaren gör ett bra jobb och använder ett biologiskt bra material. Det bror på att en rotfylld tand är död, och att bakterier frodas i rotkanaler, böjar eller i de små dentilkanalerna. Vi avråder från rotfyllningar och tycker det är bättre att ta bort tanden. Tänder längst in i munnen som visdomständer kan vi också klara oss utan.

Text: Tobias Christoffersson

Annons