Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Tak 24 jun 2021

Förläng livslängden på ditt tak

Har du mossa och annan påväxt på ditt tak? Då behöver du inte alltid byta ut det. Många gånger räcker det faktiskt med en genomgående takbehandling av dina takpannor. Vi har frågat Christian Hamrebö på Takmetoder om råd.

Gamla och slitna plåtdetaljer tillsammans med missfärgade takpannor ger ett tråkigt intryck på din fasad. En takbehandling förlänger inte bara pannornas livslängd med många år utan ökar också värdet på ditt hus. En ordentlig rengöring och en beständig takbehandling gör att taket ser näst intill nytt ut och du har sluppit den dyra processen i att byta ut taket.

– Under åren som går slits pannans ytskikt och taket blir färglöst och fult, säger Christian. Det blir mossa och alger på takpannan av nersurning från väder och vind. När processen väl är igång slits taket bara fortare och fortare. Låt inte detta ske.

Äldre pannor oftast av god kvalitet

När påväxt fastnar på taket drar det åt sig mycket fukt. Detta kan i värsta fall leda till frost och fuktskador om det inte tas bort med jämna mellanrum.

Betongpannor som är producerade någon gång mellan 70- och 90-talet är de tak som har flest brister, menar Christian. Den absoluta majoriteten av de tak vi behandlar kommer just från de här åren.

– Samtidigt ska man komma ihåg att gamla takpannor ofta har bättre kvalitet än nya pannor, och därför brukar vi rekommendera att man behandlar taken istället för att byta ut dem, säger han.

Miljön förändras snabbt och vi får allt mildare vintrar i Sverige. Det bidrar tyvärr till perfekta förhållanden för både mossa och alger. Därför kan vi se en ökad påväxt dom senaste åren.

Måla taket och det blir som nytt

En takmålning tillsammans med en översyn av bland annat nocktätning och genomföringar kan skjuta upp takbytet många år. En takmålning innebär att en akrylatfärg appliceras på takpannan och får därmed ett helt nytt skydd som stöter bort vatten och minskar risken för att påväxt ska få fäste.

– Denna metod av takbehandling där vi målar dina betongpannor är ca 70 procent billigare än att byta hela taket, säger Christian.

Text: Sabine von Borgstede

Annons