Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Livsstil | Mat & Dryck 9 jun 2022

Föreställningar och fester på fästningen i Marstrand

De som redan har besökt Carlstens fästning på Marstrand har säkert fascinerats av den imponerande anläggningen och den historiska atmosfären. Den välbevarade miljön bidrar med spännande stämning under opera-, teater- och matupplevelserna i festvåningen. Det är inte så konstigt att det även blivit en populär plats för stora kalas, konferenser och bröllop där man även kan vigas i fästningen kapell. Häng med Villanytt när vi kliver in.

De soldater som marscherade här vid kanonerna, under 1600-1800talet anade nog inte att den tuffa stämningen senare skulle bytas ut mot betydligt festligare. I anläggningen finns nämligen en stor festvåning, med olika lokaler för sällskap från tjugofem upp till femhundra personer. Vi frågar krögaren Thomas Berntsson om vad läsarna kan uppleva här i sommar:

– Operasångaren Marco Stella bjuder på härlig sång under titeln ”Piazza Opera”. Då använder vi kulisser för att skapa känslan av ett gammeldags italiensk torg, inramat av fästningens autentiska atmosfär och stenväggar. Och självklart står då italienska rätter på restaurangens meny.

Thomas berättar att de lagt upp tre spikade operakvällar på hemsidan, och intresset är stort så han råder folk att boka biljett tidigt. Möjligen tillförs ett par extra operaaftnar senare.

En byxlös äventyrare

Mellan de abonnerade eventen, konferenserna och kalasen så anordnas publika event. Skådespelet ”Lasse-Maja, den byxlöse äventyraren” som tidigare gjort succé på fästningen spelas även i år, i festvåningen. Thomas intygar att gästerna inte ska serveras vatten och bröd.

-Nej, vi förbereder en fin matupplevelse till föreställningen. Besökarna är mycket intresserade av Lasse-Maja, som satt fängslad här i 26 år.

Fästningen är starkt förknippad med hans tragiska, brottsliga, äventyrliga och könsombytliga liv. Det var även här som hans populära historier nedtecknades.

Musikteater med Stefan Andersson

En årligen inbjuden och omtyckt artist är singer-songwritern Stefan Andersson. Hans musikaliska föreställning ”No 90 Kleist” handlar både om livet för soldaterna och fångarna här på Carlstens fästning. Personliga öden skildras i musik och gestaltning, på deras historiskt korrekta plats. Thomas berättar:

-Ja, känslan av platsens unika historia får man också på de dagliga guidade turerna under sommartid. Guidningarna är väldigt populära att boka i samband med att man förlägger sin fest, kick-off eller årsmöte här. Tillsammans med de mer äventyrliga aktiviteterna, kajakpaddling, fisketur med båt, fartfylld utflykt med RIB-båtar och geocashing, så finns en passande upplevelse för alla gäster. Väljer man då att bo här på Soldathotellet, så kan alla umgås hela kvällen.

Text: Tom Swales

Annons