Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Hälsa | Livsstil 13 feb 2023

Fördelarna med naturliga hudvårdsprodukter

Det finns olika tolkningar och bruk av begreppet ”naturlig” när man pratar om hudvårdsprodukter. Både bland användare och varumärken. Så vilka krav och förväntningar är rimliga att ställa på innehållet? Och vilka är fördelarna, för huden och miljön, med att välja just naturliga hudvårdsprodukter? Vi får experthjälp av från Maria Åkerberg, medgrundare av hudvårdsmärket Maria Åkerberg som växer i popularitet bland de som väljer naturligt.

Maria förklarar vad man ska kunna förvänta sig när oljor, krämer, deodoranter, schampoo och annat påstås vara naturligt.

-Jag tror de flesta håller med oss om att produkten ska vara fri från syntetiska fetter. Vi använder noggrant valda oljor från växtriket i stället. Att det ger huden ett fantastisk skydd mot kyla, vind och uttorkning, nämns dagligen av våra användare i Europa, USA och Australien. Även vitaminer ska vara icke-syntetiska, i en naturlig produkt.

Men det kan vara svårt att avgöra vad som inte är naturligt. Maria tipsar om att undvika ämnen som slutar med ”-cone”, i innehållsförteckningen.

-Ja, det är oftast varianter av silikon, som ju knappast är naturligt. Ett annat knep är att avhålla sig från produkter med paraffinolja, som ibland benämns parafinum liquidum.

Paraffin är en petrokemisk och billig ersättare av naturliga oljor. Paraffin misstänks även kunna täppa porerna, blockera vissa av hudens funktioner och medverka till acne.

Fördel för kropp och miljö

Så, vilka blir fördelarna om vi väljer naturliga hudvårdsprodukter?

-Vi börjar med huden, säger Maria Åkerberg. Den kan lättare ta upp de naturliga fettsyrorna och mineralerna, än de syntetiska varianterna. Samtidigt har de naturliga vitaminerna större effekt på huden, än de syntetiska. Resultatet ser vi både hos privata användare och alla de professionella klinikerna som arbetar med våra produkter och behandlingar, i många länder.

Och, ju mindre syntetiska ämnen vi får in i kroppen, desto mindre behöver lever och njure jobba för att omhänderta ämnena, menar Maria:

-Ja, och då minskar vi även mängden hälsovådliga ämnen som spolas ut, med dusch- och toalettvattnet.

Många syntetiska ämnen tar sig förbi reningsverket och ut i vårt dyrbara vatten. Låter det som små mängder? Räkna då med alla människor som tvålar, schamponerar, parfymerar, smörjer och vårdar kroppens utsida.

Naturligt behöver inte vara dyrare

Villanytt frågar om inte naturliga ingredienser, leder till kostsamma produkter? Maria Svarar:

-Nej. Vi köper råvarorna direkt från odlarna och producenterna, hit till vår egen anläggning för utveckling och tillverkning, i halländska Frillesås. Här får återförsäljarna och behandlingsklinikerna lära sig allt om råvarorna, och hur man uppnår optimalt resultat med varje produkt.

Text: Tom Swales

Annons