Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Inredning | Textil 7 okt 2021

Fördelar med linne i hemmet

Linne har använts av människor i omkring sju tusen år, och anses av många vara det bästa textilmaterialet i heminredning. Villanytt tittar här djupare i linneväven för att lära oss om dess uppskattade egenskaper i hemtextil. Vi ber Dick Johansson, marknadschef på anrika Klässbols Linneväveri, förklara materialets fördelar i exempelvis bordsdukar, kuddfodral, sängkläder, duschlakan, servetter, handdukar och gardiner.

Grovt förenklat så vävs linnetyg av garn som består av växtfibrer från linblomman. Det är därmed ett genuint naturmaterial, och Dick Johansson förklarar dess eftertraktade fördelar.

-Det har exempelvis en unik förmåga att suga åt sig vätska, vilket gör att kökshanddukar av linne är särskilt effektiva. Glas och kristall som torkas med linne får en särskild glans, vilket särskilt syns när vi årligen medverkar i dukningen för nobelmiddagen. Det är även våra sandfärgade bordstäckare som bildar scenen, med linnets lyster på borden.

Manglade bordsdukar av linne får inte bara en beständigare släthet. Dess vävda mönster, struktur, matthet och glans upplevs dessutom olika beroende från vilken vinkel man betraktar duken.

– Eftersom den blir vackrare med tiden, så är det heller inte konstigt att gamla linnedukar både går i arv och köps på andrahandsmarknaden.

Lignin och platta fibrer

I linet finns det naturliga ämnet lignin, som både impregnerar och fixerar fibrerna. I kombination med att linnefibern blir så unikt platt efter mangling så blir det svårt för smuts och matrester att fastna på dukar och servetter. Dessutom så får man den där unika formstabiliteten som gör det möjligt att bryta servetter till stiliga vikningar som de stannar i.

– Men linne kan lika gärna vara mjukt, böljande och luftigt. I den populära badhandduken, Bada, har vi skapat en våfflad struktur som är underbar att dra mot huden, samtidigt som sugförmågan gör dig helt torr.

Att sänglakan av linne upplevs som svalare är allmänt känt, och en lyxkänsla som många hotell använder. Och inom vården har man sett att linnets fuktabsorberande egenskap har minskat risken för liggsår.

Alltid snygga gardiner

Många som älskar gardiner vet hur krångligt det kan vara att tvätta och stryka dem, samt ta bort damm, fläckar och bibehålla slätheten.

– Ja, men väljer man linne så blir det mycket enklare. Vi levererar ju stora gardiner bland annat till riksdagen och eftersom linnet nästan stöter ifrån sig smuts, så räcker det oftast med att vädra gardinerna för att de ska återfå den fräscha elegansen. Något som verkligen underlättar i hemmet också.

Intresset för linne i inredning märks inte minst på de tusentals som årligen besöker väveriet, utställningarna och fabriksbutiken i värmländska Klässbol.

Text: Tom Swales

Annons