Byggnation | Trädgård 6 sep 2024
Allt fler villaägare och arkitekter intresserar sig för tak- och fasadbeklädnad av aluminium. Det som lockar är nya designmöjligheter, rostfriheten och den minskade viktbelastningen på både montörer och konstruktioner. För att få veta mer om stilval och styrkor vänder vi oss till Michael Modica, försäljningschef på Prefa som utvecklar aluminiumbeklädnader för byggnader.
De traditionella materialen för tak- och fasadbeklädnad har välkända begränsningar. Träpaneler kräver exempelvis mycket underhåll för att inte drabbas av rötskador, torrsprickor och flagnande färg. Betong- och tegelpannor utgör enorma vikter som kräver mer virke till huskonstruktionen, samtidigt som vikten utgör risker på gamla takstolar. Ett vanligt plåttak måste målas regelbundet för att inte flagna och rosta.
-Ja, men väljer man ett plåttak av aluminium, i stället för vanlig stålplåt, så sitter färgen garanterat i minst fyrtio år och kan ändå inte rosta därefter. Hållbarheten och den låga vikten är de mest attraktiva egenskaperna, men många husägare och arkitekter ser även möjligheterna i designen.
För den som önskar en klassisk takstil, men med moderna fördelar, så finns aluminiumbeklädnad som påminner om både takshingel och traditionellt bandtäckt plåttak.
-Visst, och på fasaden kan man få ett uttryck som påminner om träpaneler, både stående och liggande. Det är inte bara produkterna som ger olika looks, utan flera av tak och fasadsystemen kan dessutom monteras på kreativa sätt, som exempelvis diagonalt över fasaden.
Modernare looks
Vill man ha en fasad med modernt och spännande uttryck så finns fasadpanelen ”Siding.X”, med kryssknäckt design och svagt lutande fasetter åt olika håll. Ljus och skuggor framstår då olika, beroende på hur klar himlen är och vilken position solen har, för tillfället.
-Den ger huset ett extravagant utseende. De oregelbundna kantvecken gör faktiskt panelerna extra styva också, berättar Michael.
Villanytt noterar att valet av färger är mycket stort och det öppnar också möjlighet för att skapa en unik karaktär. Inte minst genom att blanda och skapa livfulla mönster med olikfärgade fasadpaneler.
Miljövinster pådrivande
Michael nämner även miljöfördelar som drivit på det ökande intresset för aluminium på exteriörer:
-Eftersom Prefas tak- och fasadsystem består av 87–95% återvunnen aluminium, så sänks behovet av ny metallbrytning. Och att aluminium har lägre vikt innebär också att man orsakar mindre miljöpåverkande utsläpp under frakterna, jämfört transport av tegel- och betongpannor, minerit eller stålplåt.
En intressant detalj är att den populära designen ”romb” inte behöver fästas på skenor eller läktar, då den har ventileringsspalter på baksidan.
Text: Tom Swales