Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Hälsa | Livsstil 19 feb 2023

Flywheel-training för högre resultat, funkar i hemmet

Träningsutrustning som använder svänghjuls- eller flywheel-principen blir ett alltmer populärare val, i stället för träningsmaskiner med vikter. Flera idrottsstjärnor vittnar om högre resultat, och hemgymare som framhåller det som särskilt smidigt i hemmet. Villanytt kontaktade det svenska företaget Exxentric som är världsledande, för att få veta mer om flywheel-training.

VILLANYTT: Enkelt beskrivet så handlar flywheel-träning om musklernas arbete för att sätta ett svänghjul i rörelse, och därefter bromsa upp rotationskraften som man själv tillfört. Principen påminner om dragsnöret på en salladsslunga. Jämfört med träning med vikter, så ger arbetet med svänghjulet ökad träning för muskeln i både dess excentriska (utdragande) rörelse, såväl som i den koncentriska (indragande) rörelsen. Fredrik Correa, vd på Exxentric förklarar vidare:

-Rörelsen är mjuk, och man kan lättare reglera trögheten och den rotationskraft man vill träna med, beroende på vilket resultat man söker. Olika användare kan vilja bygga upp sin styrka rent allmänt, eller öka muskelmassan, eller öka musklerna explosiva kapacitet. Inriktningen beror helt på om du tränar för rehabilitering, hälsa eller ett förhöjt resultat i en viss sport som exempelvis golf, kampsport, skidåkning, fotboll, hockey eller friidrott. Mer än hälften av proffsen i Premier League, NHL och NBA använder idag vår utrustning, så den förhöjda effekten är väl dokumenterad.

Fördelar för hemmaträning

Villanytt noterar flera fördelar med svänghjulsträning i hemmet. Eftersom man slipper en mängd otympliga tyngder så är det lättare att dra fram utrustningen för att träna i vardagsrummet, eller ute på altanen.  Fredrik instämmer:

-Ja, och även om man har ett särskilt träningsrum så slipper man det slamret, dunsarna och vibrationerna som träning med vikter ofta orsakar. Och, eftersom utrusning med svänghjulsteknik är lättare, så kan man friare välja vilket rum man ska träna i, utan att behöva tänka på golvets konstruktion. Den minskade risken för klämskador, och andra faror med att hantera stora vikter, gör träningen också tryggare.

 Tips, jämförelse och köpråd

Villanytt ber om tips, för hur man ska välja utrustning:

– Mitt främsta råd är att välja svensk utrustning, för att få råd, tips och support på svenska. Då har man också tryggheten i de svenska konsumentlagarna. Det kan vara komplicerat att analysera vilken utrustning som är lämpligast, för de egna behoven, förutsättningarna och önskade resultaten. Så det är enklare att kontakta oss direkt, för vi har sjukgymnaster, läkare och tränare inom olika sporter och idrotter i vårt stora team, som hjälper dig.

Många läsare som beställt träningsutrustning från andra länder och kontinenter, har drabbats av det senaste årets fraktförhållanden och fördröjda leveranser. Det är också ett skäl till att kontakta en svensk leverantör, avslutar Fredrik:

-Eftersom vi har allt på lager, så kan alla som vill komma i gång snabbt med en effektivare och smidigare träning.

Text: Tom Swales

Annons