Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt

Flytthjälp mer prisvärt än många anar

Som villaägare kan man få rysningar av bara tanken på att flytta hela bohaget. Faktum är att skräcken för en påfrestande flytt får många villahushåll att avstå från att flytta, även om de både har önskan och möjligheten. En del av hindret ligger i felaktig allmän uppfattning av vad det kostar att anlita en flyttfirma, med både flyttbuss och personal. Priset för att få möbler och flyttlådor flyttade från ett hus till ett annat, under betydligt säkrare former än man själv kan åstadkomma, är faktiskt lägre än många anar. Det här visar en nyligen genomförd konsument-enkät i mäklarbranschen.

Prisexempel och extratjänster

Villanytt har tittat på ett antal flyttföretags prislistor och konstaterar att många små och nyetablerade utmanare sticker ut med särskilt konkurrerande lågpriser. Men det krävs mycket tillit för att lägga hela ens bohag i någons händer, och därför är somliga tveksamma till att anlita små och okända firmor. Det finns enstaka väletablerade och stora flyttföretag som erbjuder mycket prisvärda tjänster. Ett exempel är Smålands Flyttbud som bara kostar 595 kr per timme efter RUT-avdrag, för två flyttpersonal och en lastbil på en vardag. Har du redan dragit av hela RUT-kvoten så blir timkostnaden 1190 kr per timme, men den som har sett yrkesmän hantera en flytt vet att det går undan. När flyttbussen hos Smålands Flyttbud väl satts i rullning så tillkommer 35 kronor per mil, vilket nog de flesta kunder anser är mer än överkomligt. Särskilt i jämförelse med att själv hyra en mindre lastbil som troligen kräver att an kör dubbla turer.

Tyngder, ansvar och risker

En stor fördel med att anlita en flyttfirma är också att hela bohaget skyddas av transportörens ansvarsförsäkring. De flesta som någon gång har flyttat sitt bohag själv, kanske med hjälp av vänner, minns kanske hur lätt det är att skada möbler. Proffsen använder rullbrädor, lyftremmar och andra hjälpmedel som skyddar både föremålen och den flyttande personalen, men yrket är ändå påfrestande. Så, med tanke på de risker som flyttpersonalen ofta tar för våra kära ägodelar, som krånglas nedför svåra trappor, så kan det finnas etiska skäl till att inte pruta på priserna.

Prisfördel låta flyttfirman städa

Få branscher erbjuder så många extratjänster kopplade till kärnverksamheten, som just flyttföretag. I samband med att man köper själva flytten erbjuds man ofta ett fördelaktigt pris för hela flyttstädningen. Vill man dessutom ha vissa möbler, kassar, lådor eller föremål fraktade till loppisar, köpare, avfallscentraler eller magasin så erbjuds även det. Magasinering i egna lagerbyggnader är också en tjänst som många flyttfirmor har utvecklat.

Text: Redaktionen, Villanytt

Annons