Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil 10 feb 2024

Flygsurfa – en unik upplevelse

Du måste prova för att förstå känslan. För känslan av att flyga på hav eller sjö, nästan en meter över vattnet, på en eldriven surfbräda liknar ingenting annat. Leslie Öqvist på Liftfoils berättar mer om hur det går till.

Den kallas efoil och det är ingen överdrift att också kalla den framtidens surfbräda. Framtiden är dock redan här, närmare bestämt sedan 2018, då efoilbrädan, som kommer från USA, först introducerades i Sverige. Sedan dess har sakta men säkert allt fler provat på och tjusats av flygsurfingens unika upplevelse.

Glider och svävar samtidigt

– När jag får frågan om hur det är att åka efoil brukar jag svara ”som en kombination av en surfbräda och en magisk flygande matta”. Skämt åsido, känslan går inte att beskriva, man måste prova. Men föreställ dig att du glider fram på vattnet samtidigt som du svävar över vattnet, i en 30-40 kilometer i timmen. Vindstilla? Inga vågor? Inga problem, säger Leslie Öqvist på Liftfoils, som var den som först tog efoilen till Sverige.

En efoil är en eldriven surfbräda i kolfiber. Du reglerar hastigheten med en kontroll du har i ena handen och du styr den intuitivt: Luta dig åt höger, så svänger brädan åt höger. För energin står ett litiumjonbatteri som ger upp till två timmars foiling på en laddning. Brädan ”svävar” nästan en meter upp i luften, medan motorn driver en propeller i andra ändan av en mast som går ner i vattnet. Skulle du trilla av stannar brädan omedelbart.

Maxfart på 50 km/h

– Efoilen är faktiskt världens minsta personliga flygande vattenfarkost. Maxfarten på cirka 50 kilometer i timmen gör att du kan ta dig ganska långt ganska snabbt och göra en enkel tur till ett äventyr. Jag lovar, när du flygsurfar upplever du hav och sjöar på ett helt nytt sätt.

Jämfört med vattenskotrar är efoilen smidig och så gott som ljudlös. Den skapar inte några vågor som kan störa det marina livet och genererar inga utsläpp.

– Jämfört med traditionella surfbrädor och wakeboards är efoilen lättare att lära sig manövrera. Masten och vingarna under vattnet ger en stabilitet ovanför ytan, och även du som är nybörjare kan snabbt lära dig åka. Den kräver inget stort kroppsarbete, men ger träning av balans och bålstyrka när du åker. Har du väl lärt dig, kan du ha ett aktivt friluftsliv med efoilen även när du blir lite äldre. Det enda som krävs är att du kan böja på benen, säger Leslie Öqvist, som i Liftfoils Sveriges regi ger personliga lektioner, events och prova på-timmar till den som är intresserad.

Text: Tobias Christoffersson

Annons