Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Möbler 11 okt 2021

Fler väljer inredning med sjysta värden

Svenska träslag, on-demand-tillverkning som minskar överproduktion, hållbara och återvunna material samt trovärdiga certifieringar. Det är några exempel på värden som många spanar efter när de köper inredning. Intresset för högre kvaliteter välkomnas av det svenska företaget Detra furniture. Deras väldesignade hyllsystem, hatthyllor, justerbara klädhängare och andra möbler skapas nämligen enligt alla dessa värden.

Johan Lilja och Magnus Gustafson, ägarna bakom Detra, berättar att dagens moderna husägare, organisationer och företag allt oftare väger in hållbarhetsfrågor vid inköp av möbler. Men hållbarhet handlar inte bara om material, utan även om smart och flexibel design. Inredningsdelarna får ett långsiktigare värde när de kan anpassas för olika behov och miljöer, där även ett stilrent uttryck håller i längden.

– De som köper och använder våra möbler, både för privata hem och offentliga miljöer, värdesätter att vi tillverkar merparten i vår egen svenska fabrik som ligger i Kungälv. Att varorna dessutom skapas on-demand, det vill säga för varje beställning, sparar på såväl miljön som klimatet. Beställarens möbel skapas alltså för de specifika behoven och önskemålen, förklarar Johan Lilja.

Närväxta träslag

Villanytt tittar på materialen och uppmärksammar de skandinaviska träslagen som bok, björk, ask och ek.

– Ja, det är ett medvetet materialval som vi gör utifrån ett miljö- och hållbarhetsperspektiv. Men de här träslagen efterfrågas också av användare och inredningsintresserade, berättar Johan.

Magnus och Johan har sedan tidigare ett företag som tillverkar metallkomponenter, vilket ledde dem vidare till möbeltillverkning. Detta gör att de även kan ha god kontroll över ursprung och tillverkning för metalldelarna i möblerna.

Klassificerade delar

Alla komponenter som används i tillverkningen är godkända enligt Sundahus klassificering. Johan förklarar:

– Visst, det är en viktig hållbarhets- och kvalitetsstämpel. Det blir som ett slags bevis för alla användare och konsumenter att deras möbler och inredning består av medvetet valda material.

Johan tillägger att människors ökade kvalitetsmedvetenhet och etiska värdering, gör att fler tittar ”bakom” varan.

– När det gäller inredning värdesätts oftare detaljer som rör tillverkningen, materialen och certifieringarna.

Text: Petra Roman / Tom Swales

Annons