Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 16 aug 2022

Fler låter proffs ta helhetsgrepp om inredningen

Det finns både funktionella och estetiska skäl till att bostadsägare anlitar inredningsarkitekter och projektledare för att förändra hemmet. Bostaden ska ju tillgodose så många av livets alla behov; Trivsel, förvaring, matlagning, arbete, vila, hygien, lek, trygghet, upplevelser, logistik, identitetsskapande, intressen och kärlek. Det här kräver ett helhetstänk, förklarar Anna Broström på inredningsbyrån Fru Bohlin, i Stockholm.

Varje hushåll har olika behov, stilpreferenser, önskemål och budget, samtidigt som varje bostad har olika förutsättningar.

-Ja, därför är analysen i början oerhört viktig för att resultatet ska träffa rätt. Det gäller oavsett om klienten önskar en total förändring med stora ingrepp, eller bara vill renodla en genomgående inredningsstil utifrån vissa älskade möbler och föremål. Det är ju inte vår smak som ska prägla hemmet, utan vi hjälper bostadsägaren att konkretisera sina egna visioner, understryker Anna.

De rätta intrycken kan skapas med exempelvis ytskikt, material, textilier, möblers och detaljers form, ljus, färg och rumslighet. Hushållets funktionsbehov kan handla om förvaring, tillgänglighet, lättarbetade köksytor, stråk för naturliga rörelser mellan hemmets alla delar, samt sociala ytor som upplevs naturliga.

-Visst, och lösningen kan förutsätta att vi flyttar en vägg, en spiraltrappa, passager, dörrar och drar om el. Ofta designar vi platsanpassade förvaringsutrymmen, som smarta skåp och garderober. Men ibland behövs inga bygg- och teknikarbeten eller ändring av fast inredning, utan bara arbete med nya och befintliga möblemang, inventarier och dess placering.

Design, logistik, inköp, planering och ledning

Som villa- eller lägenhetsägare behöver man inte själv jaga snickare, golvläggare, målare, elektriker och rörmokare eller leverantörer av material och inventarier. Anna berättar:

-Nej, och det är ju ett av skälen till att man anlitar en fullservice byrå för inredning, i stället för en traditionell arkitektbyrå. Vi har ju ett stort kontaktnät med hantverkare, specialsnickare, tillverkare och leverantörer som kan ta fram allt som ett hem ska ha, i överenskommen stil. Vi sköter också logistiken för när varor och rätt teknisk personal ska vara på plats, för att arbetet ska flyta smidigt i hemmet.

När och varför?

Det finns tillfällen i våra liv då behovet av, eller möjligheten till, förändring är särskilt vanlig. Exempelvis innan man flyttar in i en ny bostad, eller när barnen flyttat hemifrån och deras ytor välkomnar nya möjligheter. En ny jobbsituation kan behöva en arbetsplats i hemmet, och kanske även en kundingång. Kanske finns en längtan efter ett inspirerande kök, ett hemmagym, spaavdelning, spel- och mediarum?

-Allt har en lösning, även om den ser olika ut beroende på vilka budgetramar man vill hålla sig inom, avslutar Anna.

 

Text: Tom Swales

Annons