Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Måleri/Tapeter 15 apr 2024

Fixa väggarna själv med smidig dekorplatta

Känner du dig less på ditt badrum? Vill du förändra på ett enkelt och prisvärt sätt? Villanytt sökte nya möjligheter och fann en smidig dekorplatta från Trendwall, och fick tips från Håkan Liljekvist.

Dekorplattor kan göra din renovering enklare. Du behöver inte riva ner väggarna eller ha hantverkare på plats i veckor. Istället är det här något du faktiskt kan göra själv om du är lite händig.

– Du behöver inga speciella verktyg utan det räcker med en kniv, ett vattenpass och en fogspruta, förklarar Håkan Liljekvist.

Först rengör man väggarna ordentligt och sedan limmas plattorna på den befintliga väggen. Tätskiktet i badrummet behålls intakt och de nya plattorna placeras ovanpå ytskiktet, alltså de befintliga kakelplattorna.

– Det här är på riktigt, det är inga klistermärken utan de här laminerade mineralfiberplattorna är ett megabra alternativ. Du slipper ju dessutom riva ut hela badrummet, säger Håkan på Trendwall.

Enkelt att fixa själv för en helt ny look

Många drar sig för att göra om badrum, tvättstuga eller kök. Det är oftast ett stort jobb som också kostar. Men för att få en helt ny look behöver du alltså inte riva kakel, fuktspärr, gips eller andra väggmaterial. Håkan Liljekvist visar oss exempel på hur dekorplattorna snabbt kan förvandla ett badrum eller en vägg.

– När vi stått på mässor tror många att det är kakelplattor. Många går förbi tills vi förklarar att det är så mycket enklare. Att det ser ut som kakel men att man smidigt kan fixa det själv. Då blir de imponerade över hur smart det faktiskt är.

Plattorna kan till exempel ge ett trist badrum en helt ny fräsch sandfärgad ton eller varför inte en känsla av klippväggar.

Klistras upp med en foam medan limmet torkar

Tack vare att plattorna har som foam på baksidan som klistrar fast ytan så är det enkelt att fästa plattorna medan limmet torkar. Det gör också att det är mer förlåtande om ytan under är något ojämn.

Vidare berättar Håkan att användningsområdena är många såväl kök som tapetserade väggar och sovrum. Plattorna har förnyat många miljöer som restauranger, hyreshus och konferensrum.

– Låt ditt gamla badrum vara, du behöver bara byta ut till ett nytt ytskikt, säger Håkan Liljekvist på Trendwall.

Annons