Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Okategoriserade 31 maj 2024

Fixa fransk bondromantik i trädgården

Många älskar att möblera uteplatsen med en känsla av franska Provence, lantligt pensionat och kafé med antik-look. Eller ”bondromantik” som man säger i butiken Sagagården, en oas för många som söker saker i den stilen. Vi ber Lene Magnusson visa oss goda exempel på bondromantiska utesaker.

Några kännetecken för stilen är metall, mjukt svängda linjer a’la 1800-tal, ytor med antik känsla och mönster som påminner om spetstyger. Lene på Sagagården visar stolen ”Ro” vars ben och rygg skapats av sammansmidda järnstänger i snirkliga former. Till det ställer hon en skärmvägg i samma romantiska design och material, och kompletterar med en skärmvägg. Sakerna kunde varit hämtade ur någon älskad målning av Lennart Jirlow eller Angelica Wiik.

-Många som ofta besöker Sagagården här i Säffle eller vår webbshop, älskar det kvinnliga uttrycket. De inreder gärna uteplatsen och trädgården med en mjuk, kurvig och feminin känsla. Ett härligt sätt att skapa rum i trädgården är att sätta upp spaljéer som väggar, säger Lene.

Hon visar oss flera spaljéer av stiltypiska metallstavar med knoppar på toppen och en kurvig växtdekor. En blandning av rustik allmoge och det lyxiga staketet omkring slottet Versailles.

Grön ärgad yta

Många bondromantiska metallprodukter hos Sagagården har en populär grön ytbehandling. Den refererar till ärg, den grönfärgning som naturligt kan uppstå på gamla brons- och kopparsaker. Även Lenes egen favorit, den fällbara hyllan som fungerar lika bra inomhus som utomhus, finns i grönbehandlad version.

– Det är så praktiskt att kunna fälla ihop och förvara hyllan. Det underlättar verkligen om man vill tömma växthuset eller göra plats för annat, under vintersäsongen. Och jag gillar att den är så stadig, även när den står på ojämnt underlag. I uterum, orangeri och växthus är versionen som hörnhylla mycket lättplacerad. Många älskar den gröna tonen, medan andra väljer den gråa tonen.

Krukor, pokaler, paviljonger

Krukor är utmärkta för att styla uteplatsen eller trädgården i fransk-inspirerad bondromantik. En av de populäraste i Sagagårdens webbshop är ”Pokal Metall Grön”. Trots att den är mycket lätt så påminner den om de stora och tunga gjutjärnskrukor som ofta står utanför entréer på herrgårdar och slott.

-Även de andra pokalformade krukorna, med överkant som liknar tygspets, tillför en vacker stil i utemiljön.

Att stilen är trendande blir tydligt när Lene visar en bild av en stor paviljong, som inkommer i juni. När trädgårdens växter klättrat uppför dess spaljéväggar så kan man njuta av skuggan i dess runda rum, som i en gammaldags fågelbur.

Text: Tom Swales

Annons