Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 12 apr 2024

Fixa fläckarna med rätta medlen

Saft på mattan, kaffe på soffan, kalkbeläggning i duschen och chipsfingrar på prydnadskudden. Det gäller att välja rätt motmedel för varje fläck och material, så att inget förvärras. Kloka råd om lämpliga medel får vi från Lovisa Tingman på klassiska rengöringsmärket Häxan, som fixat fläckar för många generationer.

Måste man verkligen ha ett specialmedel för alla ytor? Lovisa svarar:

– Vissa universalmedel kan användas brett, på flera material. Men då krävs att du kan en del om vilka ämnen som olika material tål, eller inte tål. Och vad smutsen består av, och löses upp av. Använder du i stället medel som skapats speciellt för materialet, fläcken och beläggningen så blir det enklare och säkrare. Mitt råd är att man åtminstone har de effektivaste medlen för de mest värdefulla och älskade sakerna, som man inte kan köra i disk-eller tvättmaskinen.

Rätt medel är särskilt viktigt på textila ytor för att undvika blekning, fläckens spridning och hårt gnuggande som sliter på tyget.

-Ja, många har räddat sin mattor och klädda möbler med Häxans ”Soffa & Matta”.

Kalk och svärtat silver

Något som orsakar frustration i många hushåll är kalkfläckar på kranar, kakel, handfat och duschglas. Sällan fungerar universalmedel mot kalk eftersom det bara upplöses av några få ämnen. Faran med mindre effektiva medel är att man i stället skrapar för hårt, så att glansen på kakel, krom och porslin förstörs.

-Då är det bättre att förebygga kalkbeläggningen genom att spraya på vår ”Antikalk”, i samband med veckostädningen. Låt det sitta en stund innan du duschar bort det, eller torka av med trasa, tipsar Lovisa Tingman.

Mörk oxidering på silver är också trist på exklusiva ljusstakar, skålar, brickor, smycken och bestick.

-Den beläggningen går lätt bort med Häxan Silverputs. Den har i stort sett samma effektiva formula nu som för hundra år sedan.

Eftersom många silvergods bara har en tunn försilvrad yta, så bör man vara mycket noga med vilka medel och metoder man använder.

Funkar universalmedel?

Lovisa ger oss fler exempel på specialmedel för olika metaller, spishällar, ugnsgaller, glas, möbler med mera. Men vad ska man satsa på om man vill ha färre medel med bredare användningsområde?

– Universalpasta och Rapssåpa. Universalpasta kan rengöra och fräscha upp kakelfogar, grillgaller, ugnen, diskbänken och hoarna av rostfritt stål och även utemöblerna av plast. Med Rapssåpa kan man ta bort fläckar och ge ny glans till klinker, plast och alla former av trä, inne som ute. Dess feta formula återfettar även torra och matta ytor, förklarar Lovisa på Häxan.

Eftersom det finns många miljöpåverkande rengöringsmedel på marknaden så bör man välja de som är märkta med Svanen eller Bra Miljöval. Villanytt noterar med glädje att det gäller Häxans alla produkter, varav de flesta även tillverkas i Sverige.

Text: Tom Swales

Annons