Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Golv/Mattor | Inredning 17 apr 2024

Fiskbensparkett – en klassiker med lyxkänsla

Fiskbensparkett ställer särskilda krav på golvläggarens hantverksskicklighet, och därför upplevs golven som exklusiva. Och redan i antikens egyptiska och romerska palats förekom fiskbensparkett. Marko, på Lumar Parkett, framhåller även praktiska och funktionella fördelar:

– Alla massiva trägolv har ju fördelen att upplevas som varmare än exempelvis klinker, även när golvet inte är uppvärmt. Trä har också en viss mjukhet och en tydlig koppling till natur och tradition. Och jämfört med brädgolv så visar mönstrad parkett att man investerat i lite mer omsorg. Många älskar också att limmad parkett är så tyst att gå på, i jämförelse med flytande trägolv, och i synnerhet jämfört med laminatgolv.

Marko nämner att många som väljer parkettgolv vill investera i något långlivat.  Eftersom golvet kan slipas i framtiden, om det blir slitet, så lägger många gärna en extra slant på snygg mönsterläggning.

-Vi slipar ibland golv som redan slipats ett par gånger tidigare, för flera decennier sedan.

Syna slitskiktet och fukthalten

Enligt flera mäklare är fina parkettgolv något som ökar värdet för bostäder. Golvet består av sammanfogade stycken, så kallade lameller, som är uppbyggda av flera träskikt varav det översta är hårdast – oftast av ädlare träslag. Men det finns bättre och sämre kvaliteter, varnar Marko:

– Alla golv på marknaden är inte så kraftiga som våra 16 millimeters, och har inte så tjockt övre skikt att slita på eller att slipa. En del golvfabrikat har dessutom mycket varierad och obalanserad fukthalt. Därför jobbar vi med en särskilt utvald tillverkare, vars material alltid ligger inom nio till elva procents fukthalt, i alla förpackningar.

Den jämna fukthalten gör att glipor inte uppstår när fuktigt trä börjar torka och krympa. Eller att golv som levererats för torrt inte buktar när det får normal fuktighet.

-De här golven är extremt stabila, men har ändå en viss rörlighet för temperatur- och fuktvariationer under årets alla skiftningar.

Kan designas personligt

Marko på Lumar Parkett framhåller ytterligare skäl till att folk gillar parkettgolv:

– De kan göras så personliga. Vi som är auktoriserade parkettläggare kan skapa just det golvet som kunden har sett på Instagram eller i inredningsmagasin. Med olika mösterläggningar, färgningar och ytbehandlingar som vax, oljor och lacker kan man få ett unikt golv.

Text: Tom Swales

Annons