Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Fritid | Livsstil | Resmål 26 okt 2023

Fira in Julen i exklusiv slottsmiljö i Bohuslän

Trettio minuters bilresa norr om Göteborg och med egen kaj i Göta Älv ligger prisbelönta Thorskogs Slott. Och med Svartedalens naturreservat som granne och flera konferenslokaler är slottet en populär destination för både privatpersoner och företag. Villanytt har pratat med VD:n Lasse Nilsson som tipsar oss om olika upplevelser och deras årliga jularrangemang.

Upplevelser för naturälskaren

Med Göta Älv på ena sidan och Svartedalens naturreservat på den andra erbjuder området avkoppling och rekreation som passar de flesta.

– I naturreservatet är det riktig ”gammelskog” som stått orörd i nästan 200 år och det är bara några få procent av Sveriges skog man kan säga så om. Där har vi tre egna vandringsleder som är tre, sex och nio kilometer långa. Utöver dem så finns det bland annat en pilgrimsled som är 14 kilometer. Och det är olika ideella insatser som håller de olika lederna gångbara. Som exempel på vad vi erbjuder i naturen kan jag nämna soppluncher och lerduveskytte.

Populärt och påkostat jularrangemang

På slottet arbetar florister, dekoratörer, trädgårdsmästare, vaktmästare med flera runt en månad för att skapa en gemytlig julmiljö både inne och ute, säger Lasse, och fortsätter:

– Vi skapar en ”Fanny och Alexander”-miljö med lite engelsk känsla. Det är inte en massa tomtar och sådant. När det gäller maten så erbjuder vi en exklusiv fem-rätters julmeny istället för det vanliga julbordet.

Thorskogs Slott utsågs 2022 till årets slottshotell för andra året i rad. En utmärkelse som Lasse är mycket stolt över.

– Bland 34 tävlande slott så var det vi som vann. Och det är gästerna som röstar. Så för mig är det det bästa betyget man kan få. Men generellt får vi mycket bra recensionen. Det gäller bara att leva upp till dem också!

Och utöver naturupplevelser och jularrangemanget så erbjuder slottet mycket mer. Inte minst bröllop. Lasse säger att de har ett sextiotal bröllop per år, varav ett trettiotal stora helgbröllop och att de på grund av den stora efterfrågan fått börja fylla även vardagarna med bröllopsbokningar.

– Sedan erbjuder vi olika weekendpaket där man kan bo i något av våra 40 rum. Och så har vi sju konferenslokaler för företag. Man kan även äta lunch, middag eller ta en afternoon tea hos oss. Men allt måste förbokas minst dagen innan, även lunch. Och till alla rätter använder vi säsongens bästa råvaror.

Text: Jimmy Karlsson

Annons