Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Byggnation | Trädgård 24 jun 2024

Fint med sommarblommor på många sätt

Nu är det högsäsong för att fylla trädgård och uteplats med härliga sommarblommor. Marie Åkesson Meijer på Solhaga Garden tipsar om bland annat mixade amplar, hur du fixar en fin sommarrabatt och hur du tar hand om dina blommor på bästa sätt.

Vår bästa tid är nu! Ja, det är det nog många svenskar i allmänhet och trädgårdsvänner i synnerhet som utropar precis nu i månadsskiftet maj-juni. Allt grönskar, allt växer och mycket blommar.

– Det roliga är att det finns så mycket att välja bland. Även om du vill hålla dig till traditionella sommarblommor som pelargoner så finns det en uppsjö av olika sorter och färger. Detsamma gäller dahliorna, som är oerhört populära just nu. Men det finns hundratals andra sommarblommor att upptäcka! Mitt tips är att ta dig till en välsorterad handelsträdgård, botanisera och hitta dina nya favoriter, säger Marie.

Blanda blommor i ampel

För Villanytts läsare vill hon tipsa särskilt om sommarblommor i ampel, det vill säga en hängande kruka: Ett trevligt sätt att sprida växterna, få det att blomma på lite oväntade ställen och inreda ute på nya sätt.

– Svartöga, hängpetunia och femtunga, men även silvernjurvinda, million bells och förstås även hängpelargon är bara några exempel på blommor som gör sig bra i ampel. Prova gärna att mixa och sätt små plantor av ett par olika blommor i samma ampel, gärna då en lite större kruka med diameter på åtminstone 27 centimeter. Även tomater och jordgubbar fungerar fint i ampel, om du vill odla ätligt också.

Så fixar du sommarrabatten

Vill du få till en sommarrabatt lite snabbt? Här är några bra saker att tänka på:

– Tänk på att ta hänsyn till väderstreck och läge när du väljer växter, så att de verkligen trivs när de kommer på plats. Ett råd är att utgå från några fleråriga sommarblommande växter när du bygger upp din rabatt, komplettera och variera sedan med ettåriga. Att samplantera med växter som har fina bladverk till exempel alunrot, penningblad och hosta såväl fyller upp i rabatten som framhäver de blommande växternas prakt.

Marie Åkesson Meijer och hennes kollegor på handelsträdgården Solhaga Garden utanför Kristianstad delar gärna med sig av sin kunskap för val av växter, skötsel med mera. Till slut, några råd för en lyckad start och en lång säsong för dina sommarblommor:

– Vi kräver mycket på kort tid av våra sommarblommor! De ska leverera massor av fina blommor, ofta på begränsat utrymme i en kruka. Välj en kruka med extra utrymme och grunda med en rejäl dos planteringsjord berikad med både kort- och långtidsverkande gödning och näring. Då blommar dina växter så länge de bara kan.

Text: Tobias Christoffersson

Annons