Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning 6 sep 2023

Fem fina tips för nytt liv till din inredning

Vill du förnya därhemma? Eller håller du kanske på att skapa ett helt nytt hem? I båda fallen kan såväl lite som lite mer hjälp från en inredningsdesigner göra stor skillnad. Anna Thunell på Studio Deco berättar mer och ger fem fina tips.

Anna Thunell är inredningsdesigner och driver Studio Deco, ett inredningsdesignföretag i Stockholmsområdet med uppdrag för såväl företag som privatpersoner.

– Inredning handlar inte om trender utan om att må bra och trivas där vi tillbringar så mycket av vår tid: i hemmet. Jag som inredningsdesigner är inte någon som klampar in i ditt kök och säger hur du ska ha det. Jag vill snarare vara vännen du kan hålla i handen genom ett inrednings- eller ombyggnadsprojekt. Många jag träffar har en stil men är osäkra och vet inte riktigt hur de ska få det att gå ihop, säger Anna.

I alla prisklasser

En inredningsdesigner hjälper dig ta ett helhetsgrepp om ditt hem, i stort som smått. Det kan vara att skapa en helt ny planlösning, men också att hitta den röda tråden med färger och möbler till ett rum eller bara ge smakråd vid större inköp.

– Själv arbetar jag med alla olika prisklasser på möbler och material så du behöver inte känna att det är något extremt dyrt eller lyxigt. Bra inredningsdesign skall vara för alla!

Fem fina tips

Här följer fem snabba inredningstips från Anna Thunell dig som vill förändra därhemma:

  1. Utgå från en sak du verkligen gillar och bygg vidare därifrån. Det kan vara ett tyg, en kudde, en kruka, en tapet eller något annat. Det går inte att ha fem olika stilar i samma hem utan att det blir rörigt.
  2. Plocka upp färgerna från din utvalda sak och gör en färgpalett med 3-5 färger som du förhåller dig till. Då vet du direkt om andra saker kommer passa in eller inte.
  3. Våga tacka nej! Köp inte saker som du inte har en exakt plats för även om de är fina. Plocka bort saker i hemmet som inte längre passar in. Sälj eller skänk vidare.
  4. ”Släng in” något oväntat som byter av. Det kan vara en kudde i en avvikande färg, en färgglad ljusstake eller något annat kul som får det att ”poppa”. Tänk känslan man får av en vacker blombukett i ett rum. Det får inte bli för söndermatchat!
  5. Blanda material, texturer och former. Kombinera en stram, fyrkantig soffa med ett bord som är runt eller har organisk form, sätt en mässingsljusstake på ett träbord, blanda textilier med olika struktur, och så vidare… det blir roligare då!

Text: Tobias Christoffersson

Annons