Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Ekonomi | Husleverantörer 1 jun 2024

Fastighetsutvecklaren: Välj en partner som har koll på detaljerna

Att bygga hus kan vara en utmanande process. Villanytt fick några väl värda tips av fastighetsutvecklare Tobias Sandseth på Sethmark Properties och familjen Karolina och David Ullman-Vestin som klarade bostadsresans många utmanande gupp på vägen.

Att bygga hus är oerhört komplext och som bostadsköpare är du ofta mitt i livet och i karriären, du har barn och kanske en aktiv fritid. Ta hjälp av en fastighetsutvecklare som har full kontroll i varje detalj och låter dig slippa åka upp och ner i byggprocessens berg och dal-bana. Det tipsar Tobias Sandseth om på Sethmark Properties. Han fortsätter:

– Det man ska ha klart för sig är att bygga hus-resan är ett heltidsjobb om man själv måste ta del i den för mycket. Det är lätt att det blir känslomässiga slitningar – både om ekonomi andra beslut.

– Vi kände att vi satt komfortabelt i passagerarsätet med en pålitlig chaufför. Vi fick vara med och påverka de roliga momenten som utformning av kök och badrum – samtidigt som vi slapp allt det där byggtekniska och byråkratiska med kommunen, berättar Karolina.

Prioritera det du inte kan ändra

Försumma inte saker som inte går att påverka i efterhand. En vägg kan du alltid sätta upp eller ta ned men den grundläggande planlösningen är svårare att ändra. Tänk igenom sociala ytor, kök och sovrumsavdelningar, tipsar Tobias.

– I Sverige lever vi mycket hemma och det är i huset som vi umgås. Därför måste det också lira en regnig, stökig onsdag och inte bara se fint ut på Instagram. Hitta ett team eller ett nätverk som har öga för detaljer. Ett hus kan och ska inte se likadant ut varenda gång.

Platsen måste respekteras

Tobias vill också slå ett slag för vikten av att det är platsen som ska påverka husets utformning. Platsen måste respekteras. Han upplever att det många gånger kan vara tvärtom, att idén om huset finns men att det inte passar för tomten.

– Vi lägger mycket kraft på att börja med platsen och utforma detaljerna därifrån. Det är platsen och markförutsättningarna som ska bestämma husets utformning, inte hur fabriken se ut och vad man effektivt kan producera. Du vill ha ett hem – inte bara fyra väggar. Hitta det bästa teamet för just den platsen där du ska bygga.

Jättestort projekt som kan sätta känslor på spel

På frågan vilket det största misstaget är som man kan göra svarar Tobias att många inser inte hur svårt och utmanande det kan vara att bygga hus. Att det är ett jättestort projekt och kräver mycket av de som gör det. David håller med:

– Att köpa ett nytt boende är en stor grej, särskilt om man inte kan något om byggnation som oss, då behöver man en trygg partner genom processen.

– Att bygga hus är som att driva ett företag. Tyvärr testas människors sämsta egenskaper, det är mycket känslor kring ekonomi och andra beslut. I detta kan och ska vi som fastighetsutvecklare hålla oss professionella, avslutar Tobias Sandseth.

Text: Eva Rydinger

Annons