Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Trygga leveranser Trygga leveranser
Bra kundservice Bra kundservice
Fritid | Livsstil 30 sep 2021

Färgrikt måleri och konstglas på Hönö

Konstnären och designern Eva Lindelöw, ute på Hönö, har alltid haft som mål att skapa nya upplevelser. Det märks inte minst i hennes måleri, konstglas och skinnsömnad men just nu arbetar hon på en annan typ av upplevelse. Ett utställningsrum håller nämligen på att skapas i hennes hem, där besökarna ska kunna möta Evas alster.

Eva snålar inte med färgerna i sitt måleri. Bilderna pendlar från figurativt till abstrakt, från finstämt till kraftfullt.

De föreställande motiven visar ofta naturen, där skog, växter, landskap och vatten har både statist- och huvudroller. Men hennes tolkningar är långt ifrån det förutsägbara.

– Ibland går jag ut i naturen och sätter mig med en portabel akvarellstudio. Då kan arbetet kännas som avslappnad meditation. Jag väljer ofta akvarell på förmiddagen, och akryl på eftermiddagen. Det är mitt sätt att följa rådande energier och principer inom fysiken. Det lätta, flödande och poetiska passar tidigare, medan det tyngre och kraftigare passar senare, förklarar Eva.

Målningarna visar även föremål, byggnader och individer på ett spännande sätt, utan att vara insmickrande.

Skulpturala kannor och vaser

I glaskonsten visar Eva Lindelöw upp ett helt annat uttryck än i målningarna. Även om färgrikedomen är gemensam så låter hon här glasets transparens framträda mer.

– Mitt samarbete med Gert Brink på Mantorps Glasbruk är fantastiskt. Han förstår och följer mig i den snabba processen. Där gäller det att jag är fokuserad, välplanerad och har full kunskap om metoderna, materialet och processen. Så jag har stor hjälp av min utbildning och erfarenhet som produktdesigner, där kunskaper är lika avgörande, berättar Eva.

Hennes eleganta glasvaser, skålar, kannor och fat står sig prima som skulpturer. Men det förvånar inte Villanytt om köparna av Eva glas har låtit både eterneller och frukt få vila i verken.

Kurser i oktober

En ytterligare gren i Evas konstnärskap är skinnarbeten, bland annat sömnad av vantar och handledsvärmande armband med hennes mönstertryck. Det råder en skapande energi i ateljén, och det enda som får lata sig är några målningar.

– Ja, jag målar ibland bilderna fram till ett visst stadie. Sen kan jag ställa undan dem, för att låta dem få mogna fram och senare slutföra dem.

Just nu är fokuset inställt på att få klart visningsrummet, även om hennes konst alltid kan betraktas på hemsidan och sociala medier. Där kan nyfikna även läsa om Evas måleri- och glaskurser, som startar igen i oktober.

Text: Tom Swales

Annons