Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Inredning | Textil 6 okt 2021

Färger, mönster och texturer ger hemmet en själ

Med en mamma som sydde och en pappa som åkte konståkning omgavs hon av kreativitet under uppväxten. Det var dock inte alltid så populärt att klippa sönder familjens gardiner för att sy egna plagg. Kreatören och möbeltapetseraren Anette Landström-Pettersson, på Ateljé Smalgränd, tipsar om hur man kan ge hemmet energi med textilier, tapeter och sömnad.

Att vara autodidakt kräver tålamod, tid och mod

Efter ett antal år som sömmerska inom brud- och bal tog Anette jobb i en inredningsbutik. Därifrån fick hon med sig mycket av den känsla för färg, form och kvalitet som sedan drygt trettio år har präglat hennes arbete som tapetserare. Både i den egna butiken och i ateljén därhemma.

-Jag har inga tjusiga diplom att visa upp eftersom jag är självlärd. Jag har min butik, min ateljé, min erfarenhet och min kunskap. Det är något jag själv har arbetat upp under en lång tid och något som jag idag kan luta mig mot och känna stolthet över. Jag tror att kunderna uppskattar den genuina känsla jag bär med mig i min yrkesroll.

Anette har jobbat målmedvetet för att bygga långsiktiga relationer; ett arbete som har resulterat i ett gott renommé som sträcker sig långt utanför Västervik där Anette håller till. Faktum är att butiken lockar till sig kunder ifrån hela landet.

-Det är inte ovanligt att kunder ”svänger förbi” efter att ha sett en möbel jag har klätt om i ett inredningsmagasin eller på nätet. Likt jag själv vill många känna och klämma på tyger, kuddar och andra detaljer som ska bli en del av deras hem. Många har åkt långväga och känner att det blir mer ”på riktigt” när de har sett vad jag faktiskt kan.

Det ska bli en kick när du kliver innanför dörren

Bland det värsta Anette kan tänka sig är ett hem utan själ. Det är dock något som går att ändra på genom att våga lite mer.

-Våga testa ett hav med kuddar i olika mönster, färger, texturer och former i din enfärgade soffa! Alltid fastnar du för någon av dem, vilket gör det lättare när du ska bestämma hur resten av rummet ska se ut.

Det är just så Anette anser att du bör göra: ta ett rum i taget. Köp inte tapeter eller färg till ett helt hus, eller ens ett par rum samtidigt, utan låt varje rum säga sitt. Du ska se att det blir en kick när du kliver innanför dörren nästa gång!

-Ofta går det att låna hem plädar, kuddar och mattor om du bara frågar i butiken. På så sätt går det att testa sig fram utan att ruinera sig på köpet. Det är dessutom en mer hållbar lösning då du minimerar risken att köpa en massa prylar som bara blir liggande.

Text: Petra Roman / Foto: Liz Pettersson

Annons