Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 31 aug 2022

Fåglar i färg och form uppåt väggarna

Fascinationen för fåglarnas variation, färger, former och flygförmåga är evig. Många av läsarnas mest älskade tapeter, textilier och klädslar bär vackra fågelmönster. Vi träffar konstnären Adam Hedin, som använder både verkliga och påhittade fågelarter i sina målningar och skulpturer. Men, det är troligen inte publikens fågelintresse som främst gör Adams konst så omtyckt, utan snarare folks kärlek till hans karaktäristiska uttryck.

Den som kliver in i Galleri Fågelform, i den öländska byn Kastlösa, möter fåglar i både tavlor och skulpturer. I målningarna förekommer oftast autentiska svenskhäckande arter mot mångfärgade och variationsrika bakgrunder, både abstrakta och figurativa. Vissa fåglar ger illusionen av att ligga i transparenta lager, och dess former flyter in i varandra på spännande sätt. Adam berättar:

-Redan när jag var lite så fanns en fascination för fåglar. Mamma säger att jag tuggade smörgåsarna till fågelkonturer. Tidigt noterade jag hur fåglar i flock rör sig framför och bakom varandra, som in och ut ur varandras kroppar, lager och konturer.

De flesta bilder är akrylmålningar på duk i format från 70–120 cm i bredd och höjd. Som inredningsföremål betraktade så ger de ett modernt, nordiskt och mycket elegant intryck. Vi möter också skickligt utförda grafiska blad, där fåglarna har realistiska former men agerar i spännande och stiliserade kompositioner.

Metall, glas och ordlekar

Adam Hedin skapar sina populära fågelskulpturer av extremt blandade material, varav metall och glas är återkommande.

-Ja, ibland är det ren metallskrot, från mekaniska maskindelar till hushållsredskap och verktyg. Ibland uppstår motivet från skrotets form, struktur och känsla. Men, lika ofta kan jag först bära på en komisk ordlek som ger mig en titel, och då behöver jag finna passande material för att förverkliga motivet.

Via skisser, svetsning, kapning, klippning, montering, ytbearbetning och infogande av andra föremål låter han fågelskulpturerna växa fram till lekfulla och välarbetade former.

Välkomnar till utställningar

Adams utställningskalender är fullbokad ända fram till år 2024, vilket han kommenterar både med glädje och bekymmer:

-Det är fantastiskt att bli inbjuden till gallerier, event och konsthallar men det betyder också att man måste tacka nej till en del. Till exempel har jag inte haft möjlighet att tacka ja till de gallerier i USA, som kontaktat mig.

Den som är intresserad av att uppleva Adam Hedins konst, eller planerar att välja målningar och skulpturer för kontoret, lobbyn eller hemmet, välkomnas till utställningarna. Exempelvis under Ölands konstnatt och skördefest, 28 september till 2 oktober. Eller Galleri Sigma i Växjö, 15 oktober till 4 november.

-Ja, eller till mitt Instagramkonto, artadamhedin, hälsar Adam.

Text: Tom Swales

Annons