Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Okategoriserade 31 maj 2024

Fabriksbyggnad med planer för bostäder och butiker

Är du den som ska överta gamla yllefabriken i Marieholm, med potential att bli ett besöksmål med personliga butiker och lägenheter? Ett lockade livsprojekt, ett fastighetsbolags nästa juvel eller en arkitektbyrås blivande juvel?

Runtom i Sverige finns flera lyckade exempel på industribyggnader som fått nytt liv med unika och udda butiker, kaféer och bostäder. Den karaktärsfulla gamla yllefabriken i Marieholm, utanför Eslöv norr om Lund, har potentialen att bli nästa pärla. Nuvarande ägare och eldsjäl, Rickard Forshufvud, är öppen för att överlämna stafettpinnen. Men helst till någon som kan ta hans vision vidare.

– Jag vill gärna se att fabriken utvecklas med hjärta samt lokala och humana möjligheter. Inte som någon trist standardgalleria, med de samma butikskedjor som i alla köpcenter. Utan personliga och unika hantverkare, secondhand-shopping och andra verksamheter, drivna av entusiaster.

Idag är gamla yllefabriken ett älskat besöksmål just för de typen verksamheter. Bland annat Återbruket Myllan, Åkes Vinylmarknad, surdegsbageriet Röstånga Mölla & Bröd, Ninas Kafé, Wilmas Loppis med flera.

Tillstånd för bostäder på gång

Rickard Forshufvud berättar att förutsättningarna för att bygga bostäder i fabriken, är unika.

– Vi har kommit långt med de nödvändiga tillstånden, och utvecklar lösningar för att uppfylla de önskemål och krav som kommunen och länsstyrelsen har. Min önskan är att man skapar en human form av boenden, men människorna i centrum. Gärna med kollektiva inslag, gemensamma möjligheter och trivsamma hem som alla har råd med. Möjligen någon form av compact living. Det är ju vansinnigt att de flesta nya bostäder som färdigställs i dag bara kan bebos av ett fåtal som har råd, eller är beredda att lägga hela sin ekonomi på bara boendet. Lika ohållbart är det att så många fastigheter rivs, i stället för att man tar vara på dess befintliga möjligheter.

Värden värda att värna

Rickard skulle gärna se att Lunds Universitet såg fabriken som ett värdefullt ”case”. Främst för att studera hur gamla fastigheters förutsättningar, värden och material kan användas i en byggnads nya identitet.

-Arkitekter som besökt gamla yllefabriken spontant och förutsättningslöst, har också inspirerats av möjligheterna.

Villanytt tipsar även läsarna att göra ett besök på den spännande platsen, hitta sköna retromöbler, upptäcka flera sorters surdegsbröd och klassiska vinylplattor med härlig nostalgi.

Text: Tom Swales

Annons