Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Arkitektur | Byggnation 25 maj 2021

Få ett naturligt tak över ljuden

Ett hem med öppen planlösning och många hårda ytor påverkar akustiken. Men med rätt takbeklädnad kan du ersätta buller och stress med lugn och ro – samtidigt som du tar med naturen in. Läs om fördelarna med ett Troldtekt akustiktak.

Stora rum, glaspartier, hårda material som gips och sten. Det är element som ofta bidrar till det moderna drömhuset. Men det är också det perfekta receptet för dålig akustik – åtminstone om du inte tar hänsyn till ljudmiljön i din inredning. Barn som leker, bestick som klirrar och vanliga samtal runt matbordet kan förvandlas till stressigt oväsen om ljuden kastas runt i hemmet.

Problem med akustiken uppstår eftersom hårda, släta ytor ökar efterklangstiden i ett rum. Efterklangstiden är ett uttryck för den tid som förflyter från det att en ljudkälla (till exempel ett klapp med händerna) avbryts tills ljudet dör bort. Om perioden är för lång är det svårt att skilja konversation från oväsen, och resultatet blir ofta irritation och obehag.

Lösningen är därför att förkorta efterklangstiden. Det gör du med material som absorberar ljudet istället för att reflektera det. Mattor, gardiner, en fylld bokhylla eller en klädd soffa kan förbättra akustiken. Men ett ljudabsorberande tak gör stor skillnad – och det är här Troldtekt® kommer in i bilden.

Effektivt och dokumenterat hållbart

Troldtekt AB har specialiserat sig på akustiklösningar för tak och väggar. Troldtekt akustikplattor tillverkas i Danmark av naturmaterialet trä och cement som utvinns av dansk kalksten och lera.

Akustikplattornas ytstruktur gör att de absorberar ljud effektivt. En takkonstruktion med Troldtekt absorberar cirka 80–90 procent av ljudet, medan ett tak av exempelvis betong bara absorberar 1–2 procent. Samtidigt ger Troldtekt-tak en visuell kontrast till hemmets många släta ytor.

Troldtekt har inomhusklimatmärkning och är certifierade enligt de hållbara och internationellt erkända Cradle to Cradle-principerna. Certifieringen har uppnåtts bland annat eftersom plattorna inte innehåller några skadliga ämnen. När du väljer Troldtekt-tak kombinerar du därmed god akustik med ett hälsosamt inomhusklimat och en dokumenterat hållbar naturprodukt i ditt hem.

Tips för att förbättra akustiken:

  • Inred ditt hem med mjuka möbler, som en soffa, fåtöljer eller en fylld bokhylla.
  • Välj gardiner till fönstren och mattor till golven.
  • Taket är oftast den största ytan som kan absorbera ljud – välj därför till exempel ett Troldtekt akustiktak.

Få inspiration online

Eleganta spår i ytan, ett geometriskt mönster – eller ett målat tak, som ger en speciell atmosfär. Du kan designa ditt Troldtekt akustiktak så att det matchar ditt drömhem.

 

Annons