Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Arkitektur | Byggnation 25 nov 2021

Ett hem ska beröra

När arkitekterna Andersson & Stare skapar sina hus vill de beröra. Husen ska väcka känslor och genomsyras av en stark idé. Genom samtal med kunden, platsbesök och materialval hittar de känslan de vill ska närvara när huset står färdigt.

När arkitekterna börjar med sitt skapande av ett hus samlas det in flera faktorer. Samtalen med kunden och kundens behov och önskemål ger oftast en riktning. De besöker platsen för att få en uppfattning om dess omgivning och hur landskapet ligger. Vilka förutsättningar det finns för att placera huset och vilka utblickar och väderstreck som behöver tas med i beräkningen. Sen handlar det om hitta den rätta känslan och idén för huset.

– Vi började rita hus till kunder redan under studietiden, säger Oskar Stare, en av delägarna. Vi Kämpade dagligen med att få ihop skolarbetet samtidigt som vi ritade hus till privatpersoner. Vi har sedan dess vuxit och utvecklats mycket.

Deras fokus ligger i att skapa högkvalitativ arkitektur för det vanliga livet med en unik idé för den plats som huset ska ligga på.  De lägger stort vikt på proportioner av huskroppen i förhållande till sig själv och sin omgivning. Rumsupplevelsen, rumskonfigurationen, samt materialvalen ska också förstärka husets bärande idé för att skapa en bra helhetskänsla.

– Husen ska tala och beröra de som bor där men också för de som går förbi, säger Oskar.

Många samtal till färdig idé

Oskar Stare och hans kompanjon Julius Andersson diskuterar mycket över ritbordet innan själva känslan och idén modelleras fram. Det kan bli flera besök till platsen och de lyssnar in kunden önskemål samtidigt som dialogen fortsätter.

– Det finns inga rätt eller fel, säger Oskar, inga bör eller måsten heller. En känsla är subjektiv och hur vi väljer att gestalta den beror på tidigare erfarenheter och kunskap.

Men känslan är viktig. För att huset ska tala och för att de som bor där ska  känna sig hemma. Då Andersson & Stare arkitekter är nyetablerade och unga har de massor av innovativa lösningar som de presenterar för sina kunder. Varje hus ska vara unikt, tilltalande, och genomsyras av en stark idé. De arbetar både med privatkunder och företag med utgångspunkt från Göteborg.

– Men vi ritar projekt över hela landet, säger Oskar. Det har blivit fritidshus och villor på unika och komplexa tomter där vi har lyckats hitta den rätta känslan och idén.

Text: Sabine von Borgstede

Annons