Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Snabba leveranser Snabba leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Inredning 12 aug 2022

Ett gott klimat och en go känsla med terrassmarkis

Fler och fler upptäcker markisens förmåga att skapa ett skönt klimat både ute och inne. Så vad ska man tänka på när man skaffar terrassmarkis? Vi frågade Niklas Blomgren, säljare på Riviera markiser & persienner, om några tips på vägen.

Det blir allt vanligare att sudda ut gränsen mellan ute och inne. Och den som har en terrassmarkis på plats kan njuta ytterligare när solen lyser med sin frånvaro. Markisen skyddar både mot sol och förlänger utesäsongen.

Den som en gång har haft en markis vill inte vara utan. Markisen är inte bara ett solskydd utan används också för att skapa en mysig känsla på kvällen, dessutom skyddar den mot dagg och fukt, säger Niklas Blomgren.

Konstruerat för skandinaviskt klimat

En terrassmarkis är en stor investering och det är viktigt att veta vad man köper. Alla vävar är inte konstruerade för det skandinaviska klimatet som ofta färgas av fuktiga, salta havsvindar – särskilt längs västkusten. Vävens färg kan också ta stryk.

– Många markiser ute på marknaden är inte anpassade för Skandinaviens tuffa klimat. En annan sak är själva färgsättningen. I Europa är det vanligare med färgstarka vävar, i Sverige är det större efterfrågan på neutrala färgskalor som olika nyanser av grått och mullvad.

Installation av proffs

För att få en prisbild kan man göra en uppskattad mätning av hur lång och bred den ska vara. Vanliga mått på terrassmarkiser är en bredd på 5–6 meter och går att fällas ut till 3–3,5 meter. Men om man kontaktar en etablerad solskyddsfirma kan man i princip få vilket mått man vill.

– Jag rekommenderar att du tar kontakt med en solskyddsfirma och gör ett besök på plats. Det är en stor investering och du bör därför veta vad du köper och få en prisindikation. En seriös firma gör hembesök, installerar och besiktar arbetet. Den som köper på nätet förstår inte alltid hur den ska installeras och det är lätt att det blir fel. En stor markis väger mycket och är därför inte så enkel att montera själv, berättar Niklas.

Automatik allt vanligare

En terrassmarkis ska inte lämnas utan uppsikt, menar Niklas. Men väven tål väta och fukt och utvecklar inte mögel. En markisväv från Riviera är vävd av spinnfärgad akryl och bleks inte av solen.

– Det som kan bli problem är om det kommer ett skyfall så att den stora vattenmängden tynger ner och skadar väven. Eller en vind som river upp markisen.

För att göra livet ännu bekvämare kan man komplettera motordrivna markiser med sol- och vindautomatik. Detta gör att markisen fälls ut automatiskt när solen tittar fram och känner av om det börjar blåsa.

– Markisen är det bästa för att hålla borta värmen men idag finns också ett medvetande att skapa svalt klimat inomhus. En markis med solautomatik gör att hemmet håller ett behagligare inomhusklimat – även om man inte är hemma, avslutar Niklas.

Tips!

Vänd dig till en etablerad solskyddsfirma

Kolla upp så att återförsäljaren är med i Solskyddsförbundet

Ta med några husbilder till din markisförsäljare

Anlita professionell hjälp för att installera markisen

Glöm inte bort den elektriska installationen

 

Text: Eva Rydinger

Annons