Hög produktkvalitet Hög produktkvalitet
Trygga leveranser Trygga leveranser
Fri frakt på allt Fri frakt på allt
Byggnation | Snickare | Tak | Trädgård 15 maj 2019

Förebygger brand och håller ventilationen på topp

Array

I snart 30 år har Kungsbacka Sotning och Ventilation varit igång eller ”Kungsbackasotarn” som de kallas av gemene man. Och idag är det tio stycken medarbetare samt den söta sotarjycken Bella som tar sig an det mesta inom sotning och ventilation. Behöver du till exempel besiktiga och rengöra ventilationen eller besiktning av såväl skorsten som eldstad så hjälper de gärna till med det.

-Vi grundades 1984 och jag och Anette Friis köpte hela verksamheten i januari 2012. Sotningen är ju vårt huvuduppdrag, och det gäller både eldstäder och imkanaler. Sedan håller vi ju på med besiktning- och ventilationsrensning sedan många år. Min pappa var sotare och jag ville prova på något nytt (då arbetade jag som bilmekaniker) och våren 1986 provade jag på yrket och fastnade direkt. Sedan har det utvecklats mycket under åren och det är väldigt varierat, roligt och intressant, berättar Jan-Åke Friis, Vd och ägare.

De är ett väldigt gott gäng som har roligt på och utanför arbetet och som sotare så får man träffa på mycket olika människor. Samt att det är ett jobb som är förebyggande för brand och miljö och det känns extra bra tycker medarbetarna. Deras kunder är mestadels fastighetsägare i småhus, men de gör även jobb i flerbostadshus/bostadsföreningar, företag och restauranger.

VENTILATIONSSYSTEMET BLIR SMUTSIGT OCH BEHÖVER RENGÖRAS

De flesta ventilationssystem är inställda på ett minimivärde när de installeras och fungerar bra till en början. Efter hand blir ventilationssystemet dock smutsigt och ger ett sämre tillflöde av frisk luft och i sin förlängning ökar det också risken för fukt- och allergiframkallande partiklar. Och det är där Kungsbackasotarn kommer in för de vet att regelbunden rengöring, justering och rensning ger dig allting din ventilation behöver.

-Det som ökar mest är rensning av ventilation. Man börjar tänka på inomhusmiljön mycket mer nu och det är bra. Det är oftast väldigt stor skillnad efter vi har rensat och utfört en injustering av ventilationen, säger Jan-Åke.

Börjar det brinna i en villa är det inte sällan det har med eldstäder eller rökkanaler att göra. Just därför är det viktigt att dessa är i ett gott skick. Kungsbackasotarn kan bistå dig med en rad olika typer av besiktningar, vid ny- och ombyggnation. Om du ska installera nya rökkanaler eller eldstäder har du skyldighet att göra en bygganmälan och beställa en besiktning efteråt. Även vid överlåtelse, husköp eller försäljning har du undersökningsplikt.

– Man ska komma ihåg att bara för att det fungerar att elda så betyder inte det att anläggningen är säker. Därför är det viktigt att ha koll på sin eldstad och dess rökgaskanaler, avslutar Jan-Åke.

 

Text: Linda Johansson

Annons