Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Kultur | Livsstil 6 jun 2023

Etiskt hantverk för ett hem i en bättre värld

Föremål med etiska värden intresserar allt fler inredningsintresserade. Skålar, vaser, konst, möbler, dukningar och trädgårdsdekorationer ska inte bara vara vackra. Många prioriterar småskaligt hantverk, välgörande villkor, återbrukade material och goda kulturvärden. Vi ber Heléne och Paulina, grundare av butiken Tribeute i Uppsala och på nätet, ge exempel på produkter med sjysta själar.

Ett etiskt värde kan vara direkthandel med skickliga konsthantverkare, i länder med ekonomiska svårigheter.

-Visst, vi samarbetar ju direkt med hantverkarnas ateljéer och verkstäder. På så vis får de mer rättvist betalt, förklarar Heléne som byggt personliga kontakter under de många år som hon bott i Östafrika.

Bland de fascinerande djur-skulpturerna av återbrukad metallskrot möter vi en över två meter hög giraff, som lätt kan höja upplevelsen i både interiörer och trädgårdsmiljöer. Vi hittar även skrotskulpterade ugglor, myrkottar, elefanter, gamar och andra spännande djur i spännande designs och olika format. Återbruk ger verken ytterligare goda värden, eftersom det minskar resursslöseri och omfattande energiförbrukning.

-Det finns ju en skön känsla i att hemmets älskade saker har kommit via etiska vägar, tillägger Paulina som levt på västindiska Hispaniola där hon knutit kontakt med flera av öns duktiga kreatörer.

Graverade glas

Ett innovativt exempel på hur design och återbruk förenas ser vi i glasverken från gravören John Nyaga i Kenya. Av gamla flaskor gör han mönstergraverade karaffer, dricksglas, ljushållare och vaser.

-Det blir verkligen effektfullt, och startar nyfikna samtal bland gästerna, om man dukar bordet med hans underbara glas. I mönstren finns djur- och växtmotiv, som framträder på olika sätt i dagsljus eller kvällsbelysning, berättar Paulina.

Ett spännande sätt att ge karaktär i inredningen är att hänga upp konstverk, gjorda av kasserade oljefat. Konstnären från Haiti klipper ut sina motiv ur plåten, som sedan pressas, hamras, mejslas och målas med skicklighet och omsorg. I de vägghängande motiven finns en haitisk stilkänsla och referenser till religion, mytologi, filosofi och naturen.

Kulturhistoriska kopplingar

De kulturstilar, designföremål och etiska mål som Tribeute företräder känns fräscha, nutida och ibland även överraskande. Det gäller inte minst bronsskulpturerna från Benin, i Västafrika. Heléne berättar:

-Det finns en lång kulturhistoria i de här traditionella figurerna. När de placeras i hem- eller kontorsmiljöer så tillför de en atmosfär av äkthet och värdighet. Bronsets tyngd och vackra yta har ett imponerande uttryck. Både motiven och hantverksteknikerna har referenser till 1500-talet.

Nu i trädgårdstider tipsar Villanytt gärna om de glädjespridande odlingskrukorna, skulpterade som uttrycksfulla djur. Även de är gjorda för hand, av återbrukad metallskrot.

Text: Tom Swales

Annons