Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Livsstil | Mat & Dryck 13 sep 2021

Etisk och hållbar handel med produkter från moder jord

En giftfri och hållbar livsstil uppskattas av fler och fler. Medvetenheten och insikten att vi inte kan slänga och köpa nytt i den takten vi gör speglar sig i de val vi gör redan vid inköpet. Cocomama.se är en webbutik som tittar på hela processen från tillverkning till färdigprodukt.

En naturprodukt som ger flera användningsområden är kokosnöten. Den har en livslängd på 60-80 år och ger en odlar och hans barnbarn möjligheter att skörda frukten i många år och sedan skärs trädet ner och det planeras ett nytt.

– Våra hantverkare tar även träbitar från stammen och skapar vackra kokosnötsbestick, säger Malin Thorheim, grundare och VD. Vi köper också in träavskärningar från ebenholtsträ som lokala byggare och hantverkare skulle kasta bort eller bränna.

Varje år skördas miljarder kokosnötter för deras vatten och kött men själva skalet kastas och bränns. För Malin som gärna ser att allt används, köps nötskalet in från bönderna och skickliga hantverkare tillverkar skålar och andra naturliga och giftfria produkter som hon säljer i butiken.

– Vi försöker fokusera på att ta in produkter i vår shop som är av återvunnet material eller produkter som är bra för miljön, haven, hälsan och kan återanvändas om och om igen, säger hon. Vår veganska vaxfolie kan till exempel användas upp till 1 år innan den läggs i komposten.

Etisk och rättvis handel

Hela processen från att vara ett naturmaterial till användning ska vara rätt i hjärta och själ för Malin. Därför är varje leverantör noggrant utvald och hon betalar sina hantverkare 30 procent mer än de etiska löne- och inkomst rekommendationer som är fastställda av Fairtrade och ETI Basecode. (Ethical Trading Initiative Base Code är en globalt erkänd kod för positiva arbetsmetoder som säkerställer alla människors rättigheter.)

– Vi har alla ett val att göra när vi handlar och för mig är hela kedjan viktig, säger hon. En giftfri, hälsosam miljö som är anpassad till vår jord och säkrar en hållbar användning är det som vi vill förmedla. Vi samarbetar med ett logistikföretag som sköter all vår sjöfrakt från Asien och vi betalar extra för att klimatkompensera genom att exempelvis plantera nya träd och stötta läkarmissionen.

Tropisk Bali-känsla hemma i köket

– Vi har ju rest mycket i världen och det vi har i shoppen nu skulle jag själv säga är godbitar med inspiration från Bali, Indien och Australien. Inspirerat av en bohemisk och hållbar livsstil helt enkelt, säger Malin.

Förutom en hållbar livsstil så får du lite tropiska vibbar och känslan av ”Bali” även hemma i köket med smoothies och härliga maträtter i kokosnötskålar.

På Cocomama.se hittar du vackra skålar, doftljus, ljuslyktor, Zero waste produkter och inredning av bambu och rotting. Återförsäljare i hela Norden tar också in deras varor och med jämna mellanrum tar Malin in nya ekologiska och naturliga produkter i sin webbutik som hon känner är rätt för hela näringskedjan.

Text: Sabine von Borgstede

Annons