Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Inredning | Livsstil | Möbler 19 aug 2023

Ergonomi i köket med ett enkelt klick

Det blir allt viktigare med ergonomiska arbetsplatser, det gäller även köket. Alla ska trivas och slippa kröka rygg. Villanytt fick kontakt med Robert Enemård på Granberg Interiör, företaget bakom justerbara hemmamiljöer, för ett enklare liv.

Nu ökar intresset för ergonomi – även i köket. Det menar Robert Enemård på Granberg Interiör, företaget som sedan mer än femtio år utvecklar bland annat justerbara arbetsbänkar.

– Vi ser en allt mer ökad efterfrågan på att kunna höja och sänka arbetsbänkar, köksöar och hyllor så att hela familjen kan trivas – oavsett om du är lång eller kort, ung eller gammal.

Trivs med ergonomi i köket

Sedan 60-talet har Granberg Interiör tillverkat justerbar köksinredning för funktionshindrade. Denna bekvämlighet har med tiden hittat sin nya målgrupp. Robert berättar att han träffar många som blir glada över upptäckten att det finns lyftsystem som kan integreras i den befintliga köksinredningen.

– Att kunna reglera höjden på arbetsytan är tacksamt ur en ergonomisk synvinkel. Framförallt när man ska laga mat och diska. Att ha justerbara hyllor i väggskåpen underlättar också. Hela skåpets höjd kan utnyttjas och man slipper kliva upp på pallar.

Justera arbetsytan med en knapptryckning

Lyftsystemet funkar med alla köksinredningsfabrikat och kan måttanpassas. Det finns en stor fördel att man kan installera det motordrivna tekniksystemet själv.

– Vi förmonterar så mycket som möjligt på fabriken så att det ska vara enkelt att installera. Tekniken är en enkel plug and play-lösning. Det enda som behövs är egentligen ett vägguttag, berättar Robert.

Att höja och sänka arbetsbänk och hyllor görs smidigt med en fjärrkontroll. Och det finns inbyggda klämskyddsplattor som gör att rörelsen stannar upp om något är i vägen.

– Vi har byggt in ett säkerhetssystem för att inte kunna klämma sig. Och det går också att sätta nyckellås på funktionerna.

Utnyttja hela höjden i din walk in closet

Det är inte bara i kök och badrum det är smart att kunna justera inredningen. Även i en walk in closet eller i en vanlig garderob är ställbar teknik en smart lösning för att kunna utnyttja hela höjden och få in dubbla rader med klädstänger.

– Vi ser att efterfrågan på våra lösningar ökar nu när fler och fler bygger in en walk in closet. Med vår lösning klickar man ner stången för att komma åt kläderna som hänger högst upp. Att behovet finns kunde man till och med se i Wahlgrens värld här om dagen, där de diskuterade hur de skulle kunna utnyttja den stora klädkammaren! skrattar Robert Enemård.

Text: Eva Rydinger

Annons