Byggnation | El/Energi 26 jun 2018

Energisnåla villor

– Vi frågade oss varför ska vi bara skulle erbjuda populära Seniorvillor till de äldre. Det fanns så klart ingen anledning till det och därför satsar vi idag stort, även på Solvillor, säger Jan Hemberg, vd för Solvillor. Energisnåla hus med solceller på taket och med öppen, praktiskt planlösning – det är Solvillor. Husen är nyckelfärdiga och till och med tomten görs i ordning så att det känns färdigt och hemtrevligt. Dessutom ingår det några timmars snickarhjälp för att hjälp att sätta upp tavlor, lampor och annat som ska komma på plats.

Extremt låg driftskostnad

Med den liggande träpanelen får villorna ett alldeles eget uttryck.

– Våra hus skiljer sig mot många färdigmonterade hus som ofta har stående panel. De här husen byggs av lösvirke, direkt på plats. Med solceller på taket blir driftkostnaden extrem låg. Och det räcker även till uppvärmning av garageinfart, varmgarage och blir så pass mycket el över att man kan sälja sitt överskott till elbolaget. Husen vänder sig till den som gillar att bo marknära med öppen planlösning.

– Här finns inga långa korridorer, utan öppna, luftiga ytor som gör att huset blir lättstädat och eftersom boendet andas hög kvalitet krävs bara minsta möjliga underhåll. Och i hela huset ligger behaglig, vattenburen golvvärme.

Prisvärt utan mellanhänder

Solvillor kommer i en enda modell och hela taket täcks av solceller. Husen är 105 kvm stora och har en praktiskt biyta på 43 kvm. Solcellerna har 25 års garanti. Från det order till nyckelfärdigt hus tar det cirka 22 veckor.

– Det här är ett prisvärt hus och vi har inte heller högt priserna på fyra år. Här fixar vi rubbet och det gör att det inte blir inte en massa onödiga mellanhänder.

Text: Maria Felldin

Annons