Byggnation 3 okt 2024
För att energieffektivisera villan krävs investeringar som lönar sig i längden. Men vilka investeringar, och i vilken ordning? Vi vänder oss till Nordisk Byggentreprenad, som energieffektiviserat många hus med olika behov i Stockholm och Mälardalen.
Henrik Andersson, på Nordisk Byggentreprenad, bjussar på råd i valet mellan att isolera huset, köpa ny värmepump eller satsa på solpaneler.
– Först bör man ta reda på varför man har höga energikostnader, och vad som förbrukar mest i onödan. Att elbilen eller swimmingpoolen behöver mycket el är kanske ett val du gjort och accepterar. Men att låta värmen läcka ut genom ett dåligt isolerade tak, är onödigt och ofta det billigaste du kan åtgärda. Dåliga fönster läcker också mycket värme.
Att värma huset med elradiatorer leder också till hög elförbrukning. Att konvertera till vattenburet behöver inte betyda att du måste investera i golvvärme, ny golvläggning och bergvärme.
-Nej, att ersätta elelementen med vattenburna radiatorer, som värms med en ny luft-vatten-vämepump eller bergvärme skulle sänka elförbrukningen jättemycket. Det är en överkomlig investering som har återbetalat sig snabbt för många av våra kunder.
Satsa stor eller litet?
Det är lätt att lockas av den billigaste åtgärden, men Henrik betonar att större satsningar oftast blir mer lönsamma i längden.
-Ja, exempelvis bergvärme, solpaneler och batterier. Och tänk inte att det måste återbetala sig snabbt, för att du kanske flyttar och säljer huset om något år. Din energieffektivisering kan ge dig mycket mer betalt för huset.
Till de kunder som beställer solcellsanläggningar, har Henrik ett återkommande råd:
-Välj alltid till ett batteri, som kan lagra den egenproducerade elen, och ge dig tillgång till gratis el när du vill.
Låt förutsättningarna avgöra
Även om Nordisk Byggentreprenad erbjuder energieffektivisering i alla former – isolering, värmepumpar, solceller och batterier med mera – så understryker Henrik att det är förutsättningar som avgör vilken investering som är bäst. Alla hus och hushåll ser olika ut, vilket märks i hans sista tips:
-Bor du i ett hus med äldre stil och värde, och funderar på att byta ut elradiatorer mot vattenburet? Då kan du välja jättesnygga vattenburna radiatorer i gammeldags design, för att bevara charmen.
-Bor du i norröver och tror att luftvärmepump är olönsamt där årsmedeltemperaturen är lägre? Tänk då om. Thermia, som vi jobbar med, har nya utedelar som ger bra värme även i snözon tre.
-Har du berg direkt under huset? Då behöver borrning för bergvärme inte kosta mycket.
Text: Tom Swales