Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil

En unik känsla med klassisk italiensk puts

Du förstår det först när du ser det och känner det, i ditt badrum eller på dina väggar: Den unika karaktären hos klassisk italiensk kalkputs och marmorputs, hantverksmässigt gjord av naturliga material. Michael Sarian på Stucco Italiano förklarar varför och tipsar om några olika sorter.

Det finns traditioner och det finns traditioner. Hantverket och tillverkningsmetoderna bakom klassisk italiensk kalkputs och marmorputs har utvecklats under många hundra år. Under ett 1900-tal då det industriella byggandet slog igen marginaliserades materialen allt mer, men under de senaste årtiondena har något hänt: sakta men säkert har klassisk italiensk puts blivit allt populärare igen. En renässans från renässansen, kan man säga.

Naturmaterial med unik struktur

– Klassisk italiensk puts består endast av naturmaterial, framför allt kalk och marmor. Framställningen är en noggrann och långsam process där kalket först bränns, sedan lagras och blandas med marmordamm. Resultatet är puts som verkligen känns som sten, som har ett liv och en själ, säger Michael Sarian, ägare av Stucco Italiano, som importerar och säljer italiensk klassisk puts och utför putsarbeten på uppdrag.

– De flesta väljer klassisk italiensk puts för den unika strukturen, lystern och för de dekorativa egenskaperna. Men också tror jag för att vi människor har en önskan att gå tillbaka till något äkta, vi är färdiga med det konstgjorda, med halvfabrikaten.

Tadelakt, marmorino och travertino

För dig som veta lite mer ger Michael en kort beskrivning av några olika sorters klassisk italiensk puts:

1) Tadelakt.

– En stenlik kalkputs med matt till sidenblank yta, som ger en lugn återspegling av ljuset och passar det nordiska designspråket väldigt väl. Slitstark och vattenavvisande används den ofta i badrum.

2) Marmorino.

– Marmorino består av lagrad kalk och malen marmor i olika storlekar. Får en blank till högblank yta som du nästan kan spegla dig i! Används ofta i offentliga utrymmen som trapphus och butiker, men kan även vara vacker och effektfull i ett hem, inte minst genom de mönster en skicklig hantverkare kan skapa med den.

3) Travertino.

– En putstyp av lagrad kalk och krossad travertin, en sorts marmor med mycket håligheter som påminner om antik romersk marmor. Väldigt formbar och effektiv för att bygga upp dekorativ struktur. Till exempel har jag putsat väggar med mönster av alligatorskinn med travertino, säger Michael Sarian, som har 15 års erfarenhet av dekorativ puts.

Bonus: sundare inomhusklimat

En bonus: Till skillnad från puts med kemiska beståndsdelar så kan kalk- och marmorputs andas. Därmed kan den även bidra till ett sundare inomhusklimat.

– Putsen kan filtrera luften. Är luftfuktigheten hög suger kalkputs åt sig fukt, när den sjunker släpper putsen ifrån sig fukt. Kalkputs är även antistatiskt. Det innebär att dammet i rum med kalkputsade vägg lättare faller ned till golvet istället för att hänga kvar i luften, vilket är positivt för allergiker.

Text: Tobias Christoffersson

Annons