Hälsa 25 jun 2019

En tandklinik med hjärtat på rätta stället

Array

Här är du som patient i fokus och det här är kliniken som vrider och vänder för att hjälpa dig på allra bästa sätt. Patienterna kommer i alla åldrar, från noll till hundra och du får hjälp med den vanliga undersökningen, lagning av hål och större kirurgiska ingrepp. De erbjuder även möjligheten till mobil tandvård, om du har problem att ta dig till en klinik. Målet är att ha nöjda kunder och att de stannar livet ut.  

-Vi försöker verkligen tänka på individen och det är det som är styrkan. Om inte jag kan så säger nästa tandläkare: Men jag har en lucka, jag fixar det då! Så det löser sig ändå på ett varmt och omtänksamt sätt och vi försöker hjälpa varandra hela tiden. Är det en patient som vi skall besöka hemma, och hon bara kan klockan tio, då vrider vi och vänder och slår nästan knut på oss själva, så att vi besöker henne då, berättar Gunilla Forsmark, tandläkare och klinikansvarig på Oral Care.

På kliniken på Viktor Rydbergsgatan där Gunilla jobbar finns sammanlagt tre tandläkare och det är moderkliniken för göteborgsområdet, dock har det så mycket att göra så de håller på att bygga ut.  Dessutom ligger systerkliniken på Arkivgatan, som håller på att startas upp och de har även en klinik ute i Särö. När det gäller hemtandvård är det Uppsöket på Gubberogatan som har hand om det.

Och just att kunna få hjälp hemma är väldigt uppskattat och att gå runt och ha ont i tänderna är inte så roligt. Och på Oral Care tycker de om att hjälpa sina hemmakunder.

-Det är så otroligt tacksamt, när de har legat och lidit länge och så kommer man dit och jag har så många fina minnen när man hjälpt någon och man har gjort något viktigt för den här personen, berättar Gunilla.

GÅ MINST VARJE ÅR OCH GÖR EN UNDERSÖKNING

Så fort man känner att det gör ont skall man söka och Gunilla berättar att de rekommenderar att man går minst varje år på undersökning och varvar tandläkarundersökning ett år och tandghygenistundersökning det andra året.

-Det finns många som säger: Jag har ju aldrig några hål Men man måste undersöka så att slemhinnnorna och tandköttet ser bra ut. Man talar ju om tandköttsinflammation som den tysta infektionen, för man märker inte att man har den. Den skapar jättedjupa hål och det är ju jättesynd! Jag vill gärna se dem och upptäcka dem innan det är för sent och det blivit väldigt djupa fickor, säger hon.

Det är enklast att boka online och söker du akuttid kan de enklast hjälpa dig på kliniken på Arkivgatan. Och det roligaste med yrket tycker Gunilla är alla människor hon träffar och hjälper, med hjärtat.

– Ja jag älskar det och när jag får en feedback och de säger: Jag har inte kunnat äta äpple på tio år, och igår åt jag ett äpple och så tog jag en biff också och det var jättegott! Då blir jag jätteglad, avslutar hon.

Text: Linda Johansson

Annons