Byggnation Byggnation
Inredning Inredning
Livsstil Livsstil
Homestyling | Inredning | Möbler 10 okt 2022

En skiva i trä unik för ditt kök

Låt ett unikt bord eller bänkskiva ge extra själ och personlighet till ditt kök. Stefan Kemi på Bordsherren berättar mer om olika bordsskivor i massivt trä.

Bänkskivan i ett kök kan vara gjord av många olika material, alla med sina kvaliteter, för- och nackdelar: I den här artikeln ska vi titta närmare på hantverksbyggda skivor i massivt trä.

Bänkskivan drar blickarna till sig

– Skillnaden med trä jämfört med alla andra alternativ är att trä är och förblir ett levande material. Med en hantverksgjord skiva i massivt trä får du ett unikt utseende, som bara finns i ditt kök, säger Stefan Kemi på Bordsherren, ett möbelsnickeri i Stigtomta utanför Nyköping med bord och bänkskivor som specialitet.

När vi väljer inredning i vårt nya kök tenderar vi tänka på luckor och golv först, och på bordet eller bänkskivan sedan. Inte självklart, enligt Stefan.

– Flera av våra kunder berättar om hur gäster i deras nya kök direkt går fram till bordet eller skivan som vi byggt, tittar på och kommenterar träets ådring och drar med handen längs ytan och kanterna. Bordet är den givna platsen för att samlas, och bordet självt kan också bli ett samtalsämne.

Naturlig kant och kvistar ger karaktär

När du har bestämt dig för en skiva eller ett matbord i massivt trä är det dags att välja träslag och utförande. De vanligaste träslagen är ek, ask, alm och valnöt.

– Ha en dialog med snickeriet om dina önskemål, visa ritningar och bilder på bord och skivor som du tycker är snygga. Ju mer vi vet, desto bättre förslag kommer vi kunna lämna. Be om träprover med olika ytbehandlingar så att du kan se och känna på träet hemma, säger Stefan Kemi.

Vill du ha en köksskiva med extra mycket liv och karaktär ska du välja en skiva där man behåller träets eller snarare trädets naturliga, ojämna kant kvar.

– Vankanten kallas träplankans naturliga kant, och de senaste åren har det blivit allt populärare att välja ett matbord eller skiva med vankanten kvar. Du kan förstås välja hur pass ojämn och kurvig kant du vill ha. Allt fler kunder efterfrågar också matbord och skivor med kvistar och sprickor i, för att de ger mer liv och särart.

Det ska sägas att kvisthål och sprickor fylls med epoxy innan skivan ytbehandlas.

– En del är oroliga för att en träskiva är känslig för fukt och fläckar, men så är det inte: ett bord eller skiva som fått rätt ytbehandling tål självklart vatten och daglig användning. Med våra skivor följer också två specialprodukter, en för riktigt svåra fläckar och en refresher som ger skivan nytt liv när man efter något, eller några år tycker den tappat i lyster.

 

Text: Tobias Christoffersson

Annons